koiran perushoito,  Koulutus,  Trimmaus,  Turkinhoito

10 asiaa jotka trimmattavan koiran tulisi osata

Oletko koskaan miettinyt mitä koirasi pitäisi osata, kun viet sen ensimmäistä kertaa trimmaajalle? Paikka, tilanne ja ihminen ovat uusia. Odotusarvo on, että turkki saadaan hoidettua juurta jaksain. Jos koko trimmaus proseduuri tapahtuu koirallesi ensimmäistä kertaa, ollaan epäreilussa tilanteessa niin koiran kuin trimmaajankin kannalta. Tässä 10 asiaa jotka tirmmattavan koiran tulisi osata. Hyödynnä näitä muistilistana kotitreeneihin pennun tai aikuisenkin koiran kanssa.

 

 

1. Rentona sylissä

 

Ihan ensimmäiseksi pieni tai keskikokoinen koira nostetaan trimmauspöydälle. Opeta siis koira rentoutumaan, kun se otetaan syliin. Ota koira syliin, silittele, rapsuttele ja päästä jatkamaan touhujaan kun se on rento. Rimpuilu ei johda mihinkään. Tätä kannattaa tehdä ihan päivittäisessä elämässä jatkuvasti. Taidosta on hyötyä myös eläinlääkärikäynnillä tai jos koira vaikka loukkaa itsensä metsälenkillä ja se täytyy kantaa kotiin. Isoimmille koirille kannattaa opettaa mieluummin rentona olo kun kaksi ihmistä nostaa sitä samaan aikaan.

 

 

 

 

2.Pelkäämättä pöydällä

 

Joillekin koirille pelkkä pöydällä oleminen on pelottavaa. Tällöin on sula mahdottomuus, että koira pystyisi rentoutumaan trimmauksen aikana. Nosta koira mille tahansa pöydälle luistamattomalle alustalle. Silittele, rapsuttele, palkkaa. Päästä kun on rento ja rauhallinen. Harjoittele pieni hetki kerrallaan monta kertaa viikossa. Tähän voit yhdistää muita harjoituksia myöhemmin.

 

 

 

 

 

 

 

3.Kytkettynä oleminen

 

Useimmat trimmaajat kytkevät koiran kaulaimeen pöydällä sen oma turvallisuuden takia. Opeta siis koira olemaan kytkettynä. Tämä taito on nykyään monella koiralla puutteellinen, koska ulkoilut toteutetaan valjain ja flexein varustettuna. Koira ei opi ymmärtämään, että liikkumatila on rajattu. Harjoitukset voi tehdä tavallisen pannan ja taluttimen avulla. 

 

 

4. Koskettelu kirsusta hännänpäähän

 

Koiran tulee antaa koskea itseään ihan joka paikasta. Aloita silittelyllä ja rapsuttelulla ja etene kirsusta raajoihin ja hännänpäähän. Tämä arkielämän taito on todella tärkeä ja helppo harjoitella muun elämän lomassa. Muista tutkia hampaat, korvat ja varpaat!

 

 

5. Kuonon ja tassujen nostelu ja pitely

 

Trimmaukseen liittyvissä otteissa on monella koiralla harjoiteltavaa. Opeta koiralle, että sitä saa pitää kuonosta kiinni,  tai vaihtoehtoisesti että se pyynnöstä pitää kuonoa kämmenellä. Trimmauksessa käytetään teräviä saksia, ja on todella vaarallista jos koira rimpuilee esim. silmien ja pään seutua trimmatessa. Kuonosta pitämisen tarkoitus ei ole pitää koiraa paikoillaan, vaan tietää mihin koira seuraavaksi liikahtaa.

 

 

                   Tunnin- parin käynnillä on sula mahdottomuus      kouluttaa koira ”helpoksi trimmattavaksi”
 

 

 Tassujen nostelu ja pitely kannattaa treenata omana juttunaan. Koskettele tassuja päällisin puolin, levittele ja koskettele varpaita. Opeta koira pitämään jalka ylhäällä rennosti, älä purista. Tätä taitoa tarvitset joka viikko. Tassuja pitää pestä, kynsiä leikata ja tassukarvoja siistiä myös trimmausten välillä. Panosta siis näihin treeneihin kunnolla.

 

 

 

 

 
 

 

6. Korvien puhdistus ja korvakarvojen nyppiminen

 
 

Tutki koiran korvia. Totuta siihen, että korvia pyyhitään puhdistusaineella korvakäytävän suulta. Roduilla joilla korvakäytävistä kasvaa runsaasti karvaa, täytyy totutella myös korvakarvojen nyppimiseen. Aloita jo pentuna, vaikka karvat alkavat irrota kunnolla vasta hampaiden vaihtumisen jälkeen. Vedä ulos karva silloin, toinen tällöin jotta asia tulee tutuksi.  Poista vain korvakäytävän sisällä kasvavia karvoja.

 

 

7. Peseminen

 

Totuta koirasi pesuun, olipa kyse mistä tahansa rodusta. Muista tässäkin asiassa, että paras sosiaalistumiskausi jatkuu 12-16 viikkoiseksi, jolloin uudet asiat hyväksytään helpommin arkeen kuuluvaksi. Pese tassuja, massua ja silloin tällöin koko koira.

 

 

8. Kuivaus (kuivaimella)

 

Harjoittelu kannattaa aloittaa takapäästä käsiföönillä  ja edetä siitä pikkuhiljaa vaikeampiin kohtiin ja mahdollisesti järeämpiin kuivaimiin. Totuta ensin kuivaimen ääneen ja sen jälkeen ilmavirtaan. 

 

 

9. Trimmauskone

 

Trimmauskoneen ääneen ja tärinään kannattaa totuttaa myös nypittävät rodut. Yleensä vähintään intiimialueet trimmataan koneella.  Käypä väline on myös sähköhammasharja, partakone tai mikä vaan suriseva juttu. Liikuttele konetta ensin lähistöllä ja lopulta ihossa kiinni. 

 

 

10. Nyppiminen (nypittävät rodut)

 

Vaikka et itse aikoisikaan trimmata nypittävää koiraasi, totuta silti koiraa nyppimiseen pennusta pitäen. Perehdy kuitenkin ensin nyppimisen tekniikkaan hieman. Yhtä tärkeää kuin itse nyppimiseen tottuminen on otteisiin tottuminen, sillä nyppiessä tulee nypittävän alueen iho pitää kireällä. On tärkeää, että koira tottuu myös herkempien alueiden nyppimiseen. 

 

 

Hieman asiaa kouluttamisesta/palkkaamisesta

 

Kun trimmausprosessia miettii tehtäviksi jaoteltuna, huomaa että on sula mahdottomuus tunnin-parin käynnillä kouluttaa koiraa ”helpoksi trimmattavaksi”.  Siksi on äärimmäisen tärkeää, että harjoittelet kotona koirasi kanssa. Sinä myös tunnet koirasi parhaiten. Monet trimmaajat tarjoavat myös tutustumis/totuttelukäyntejä ja trimmieskareita, jotka ovat hyvänä tukena kotitreeneille.

 

 

                  Ennen harjoituksen alkua mieti, mitä käytöstä toivot (kriteeri). Pyri ajoittamaan palkka toivottuun käytökseen.
 
 

Koulutatpa koirallesi mitä tahansa, on hyvä miettiä ennen harjoituksen alkua mitä käytöstä toivot (kriteeri). Mieti myös mikä palkka on tilanteeseen sopivin. Testaa harjoituksen alussa että palkka toimii – jos tänään on nakki, se ei välttämättä huomenna kiinnosta. Esimerkiksi pöytäharjoituksissa ja rentona sylissä- harjoituksissa voi palkkana olla myös se, että koira pääsee hyvin suoritettuaan jatkamaan omia touhujaan.

 

 

 

 

 

 

Namipalkka on usein oikein hyvä vahviste. Muista kuitenkin, että tässäkin ajoitus on tärkeää. Palkkaa juuri sillä hetkellä kun koira tekee toivottua käytöstä. (Usein näkee, että palkalla yritetään rauhoittaa levotonta käytöstä, jolloin palkka tuleekin riekkumisesta). 

 

 

 

 

 

 

Kouluttaessa ei virheisiin kannata jäädä kiinni. Seuraavalla kerralla teet paremmin – kouluttaminen on molemmille oppimisprosessi.

 

Mukavia koulutushetkiä!

 

Lue myös nämä:

https://tassutaikuri.fi/blogi/pennun-turkinhoito-2/

 

https://www.canisvalidus.com/l/pennun-totuttaminen-trimmauksen-miksi-ja-miten/

Share via
Copy link
Powered by Social Snap