5 faktaa koiran kynsien leikkaamisesta
Yhä useampi koiranomistaja ulkoistaa koiran kynsien leikkauksen trimmaajalle, eläinkaupan pitäjälle tai eläinlääkärille. Mistä tämä kertoo? Ehkä siitä, että koiran käsittely koetaan haastavana. Ehkä pelätään, että tekee jotain väärin. Netti vilisee uhkakuvia, miten omistajat ja trimmaajat sekä eläinlääkärit ja hierojat aiheuttavat koirille traumoja – saatika omistajat itse. 5 faktaa koiran kynsien leikkaamisesta – postauksessa käsittelen tärkeitä näkökulmia koiran kynsien leikkaamisesta.
Fakta 1: Suurin ongelma ei ole se, että koira pelkää kynsien leikkausta.
Suurin osa koirista antaa leikata kyntensä ihan nätisti ammattilaisen hoivissa. Voi olla pientä jännitystä, mutta harvoin suoranaista paniikkia, aggressiota, saati opittua avuttomuutta.
Siksi väitän, että suurin ongelma on, että omistaja jännittää koiran kynsien leikkausta. Usein taustalla on, että ollaan leikattu hiukan liikaa ja säikähdetty. Korjaavia kokemuksia ei pääse syntymään, jos kynsisaksiin ei uskalleta koskea.
Ja tietenkin jos se homma silloin päätyi paniikkiin, on koiran kannalta käynyt huonosti – se imee tunnetilat ihmisistään ja päättelee härdellistä, että jotain todella pahaa on tapahtunut.
Fakta 2. Jos omistaja osaa leikata kynnet, hänellä on todella harvoin laumassaan koiria, jotka eivät anna leikata kynsiä tai pelkäävät sitä
Mistä tämä kertoo? SIitä, että harjoitus tekee mestarin. Ja kun ihminen tietää, paljonko kynttä voi leikata, ei vahinkojakaan satu niin usein.
On vaikeaa kouluttaa koiralle asioita, joista olet itse epävarma tai joita et hallitse.
Kynsien leikkaus on kenen tahansa opittavissa. Ja se olisi todella hyvä taito olla. Taitava leikkaaja pystyy pitämään koirankin sellaisessa mielentilassa, että koira palkkaantuu ja saadaan vaakakuppi kallistelemaan positiivisen puolelle.
Oikea-aikainen palkkaus on koulutuksen kulmakivi. Jos keskittymisesi menee täysin siihen, paljonko uskallat leikata, tai uskallatko ollenkaan, sinun on vaikea kouluttaa samalla.
Haluaisitko oppia leikkaamaan koirasi kynnet kuin ammattiainen? Niin, ettei sinun tarvitsisi ikinä olla huolissasi, leikkaatko tarpeeksi, liikaa tai liian vähän? Tutustu täältä kynsikouluun, jossa opetan sinulle kaiken, mitä koiranomistajan tulee tietää koiran kynsistä:
https://www.verkkovalmentajat.fi/kurssit/kynsikoulu/
Fakta 3: Koiralle on usein hyväksi, että kynnet leikataan joka viikko tai joka toinen viikko
Tästä on lukuisia hyötyjä. Kynsi ei kasva koskaan liian pitkäksi, vääristä raajan asentoa ja väännä varpaita kivuliaaseen virheasentoon
Kynttä ei tarvitse leikata kerralla kovin paljon.
Lyhyet kynnet on kauniit, mutta ennen kaikkea terveysteko.
Pentuvaiheessa jopa pari kertaa viikossa on hyvä. Asioista ei tule rutiinia, ellei niitä tehdä rutiininomaisesti. Kalenteroi kynsipäivät omaan kalenteriisi, niin ne tulee myös tehtyä!
Fakta 4: Jos kynnet koskevat maata koiran seistessä neutraalissa asennossa, ne ovat liian pitkät
Viimeistään siinä vaiheessa, kun kynnet koskevat maahan koiran seistessä neutraalissa asennossa, on aika leikata kynnet. Huomattavasti parempi tapa on leikata kynnet joka viikko tai joka toinen viikko, ennen kuin kynnet ovat näin pitkät.
Jos kynnet kasvatetaan leikkausten välillä liian pitkäksi, niitä ei välttämättä saa lyhennettyä enää tarpeeksi.
Esimerkkikuvien kynsissä näyttäisi hyvinkin olevan vielä leikattavaa, mutta kun katsoo kynnen päätä, näkee ytimen olevan jo lähellä.
Fakta 5: Jatka käsittelykoulutusta siitä, mihin kasvattaja jäi
Jos olet hankkinut pentusi vastuulliselta kasvattajalta, hän on käsitellyt pentuja pitelemällä niitä syllissä ja koskettelemalla joka paikkaan. Hän on myös aloittanut kynsien hoidon viimeistään kun pennut ovat 2 viikkoisia. Meillä esimerkiksi pikkupennuilta leikataan vähintään joka viikko. Pentuja silitellään ja sylitellään päivittäin.
Kasvattajasi neuvoo varmasti mielellään miten kynnet on leikattu, ja jopa näyttää sen. Jatka samaa rataa. Joskus tulee viiden kuukauden ikäisiä pentuja, joiden omistajat sanovat: me aloitettiin harjoittelu nyt kun se oli niin pieni.
Pieni on sosiaalistumisvaiheessa ja tottuu sata kertaa helpommin kuin sosiaalistumisvaiheen ohittanut pentu. Aloita siis käsittelyhommat heti parin päivän päästä pennun tultua taloon.
Haluatko oppia lisää koiran kynsistä? Töstö linkistä pääset lukemaan lisää kynsikoulusta:
https://www.verkkovalmentajat.fi/kurssit/kynsikoulu/