Turkinhoito

Koiran peseminen

Nyt olemme valmiit siirtymään varsinaiseen työhön. Vuorossa on koiran peseminen. Välineet on varattu valmiiksi ja koirakin kuljetettu harjattuna ja takuttomana kylpyhuoneeseen. Itse koiran pesussa on tärkeää toisaalta saada vesi ja shampoo kaikkialle koiran iholle asti ja toisaalta, saada shampoo huuhdelluksi pois kunnolla.

 

Parhaat vinkkini koiran pesemiseen on tiivistetty seuraaviin kymmeneen kohtaan.

 

 

Kastelusta kaikki lähtee

 
 

  • Kastele ja pese ensin kroppa ja raajat. Pää kannattaa jättää viimeiseksi , jotta ravistelua esiintyy vähemmän.
 
  • Kasteluvaiheessa aloita niskasta ja selästä. Vie suihku aivan kiinni koiran ihoon. Näin vesi menee turkin läpi iholle asti.
 
  • Paksuturkkisen pohjavillarodun turkkiin voit tarvittaessa pintapuolisen kastelun jälkeen hieroa hieman shampoota ja jatkaa sitten kastelua. Tämä poistaa pintajännityksen karvasta ja vesi menee läpi hempommin.
 

 

Suihku kannattaa viedä aivan kiinni kasteltavaan alueeseen, jotta vesi läpäisee turkin helpommin

Shampoota kaikkialle

 
 

  • Kun koira on läpikotaisin märkä, kaadellaan laimennettu shampoo turkkiin niskasta ja selästä lähtien. Kaatele raajoihin. Vatsanaluksen voit pestä kaatamalla shampoota käsiin ja hieromalla sen vatsaan. Työnnä kädet syvälle turkkiin, shampoo täytyy saada hierottua kaikkialle koiran ihoon. Ole järjestelmällinen. Jos koirasi on suuri, voit pestä ensin takaosan, huuhdella, sitten pestä etuosan ja huuhdella. Shampoota ei kannata seisottaa turkissa turhaan
 
 

Kun koira on kasteltu kokonaan, voidaan aloittaa koiran peseminen shampoolla.

 

 

Huuhtele, huuhtele, huuhtele

 
 

  • Seuraavaksi shampoo täytyy saada pois. Huuhtelussakin hyödynnetään painovoimaa. Aloita niskasta ja selästä, suihku kiinni ihossa. Vesi valuu alaspäin, tätä kannattaa hyödyntää. Huolehdi, että saat varmasti kaiken shampoon pois.
 
  • Toista edelliset vaiheet, jos koira pestään vain harvoin.
 

Älä unohda päätä ja naamaa!

  • Lopuksi kastele ja pese pää ja naama. Kaada hieman shampoota päälaelle ja levitä siitä myös korvanlehtiin. Varo shampoon joutumista silmiin. Kaada shampoota käteen ja hiero siitä leuan alle ja kuonon sivuille ja päälle sekä koiran poskiin. Aloita huuhtelu kuono-osasta varoen veden joutumista sieraimiin – suihku kiinni ihoon kuonon sivuille ja poskiin. Vie sitten suihku päälaelle, nosta kuono ylös ja huuhtele. Varo veden joutumista korviin.
 

Pää kannattaa kastella ja pestä vasta lopuksi. Tällöin koira ei ravistele niin paljon pesun aikana.

 

Hoitoaineen vuoro

 
 

  • Kun koko koira on pesty kirsusta hännänpäähän shampoolla, on hoitoaineen vuoro, jos koirasi turkki sitä kaipaa. Välissä kannattaa enimmät vedet poistaa turkista pyyhkein puristelemalla. Karva ei pysty imemään itseensä kahta – siksi enimpien vesien poistaminen on tärkeää. Levitä hoitoaine kuten teit shampoonkin kohdalla. Anna vaikuttaa ohjeen mukaan. Huuhtele huolella. Poispestävä hoitoaine ei ole tarkoitettu turkkiin jätettäväksi.
 

Panosta kuivaukseen

 
 

  • Toivottavasti olet varannu paljon pyyhkeitä! Yksi ei riitä koiran turkissa mihinkään. Mikrokuitupyyhkeet ovat imukyisempiä kuin froteiset.Kuivaa puristelemalla. Lopuksi voit myös suorittaa normaalin pyyhekuivauksen. Herkästi takkuuntuvan turkin hankaamista kannattaa kuitenkin välttää.
 
  • Kuivaa kunnolla, mielellään föönillä. Puhdas, suoraksi ja rutikuivaksi föönattu karva ei mene helposti takkuun. Itsekseen kannattaa jättää kuivumaan vain vesikoirat, tai jos koirallasi on ihan lyhyt turkki. Tällaisetkin hyötyvät föönauksesta, koska siinä saa kyytiä irtokarva ja ylimääräinen pohjavilla.
 

Luitko jo nämä?

https://tassutaikuri.fi/blogi/miten-koira-pestaan-osa-1-valmistaudu/

https://tassutaikuri.fi/blogi/miten-valitsen-sopivan-shampoon-koiralle/

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap