Uncategorized

Ohjeita elämään takkuturkin alasajelun jälkeen

Takkuuntuneen turkin alasajelu saattaa aiheuttaa koiralle erilaisia yllättäviäkin oireita, joista omistajan on hyvä olla selvillä. Takuton turkki on terveyskysymys. Tässä siis yleisimmät ongelmat, joita takkuturkin alasajelusta seuraa. Myös keinoja ongelmien ennaltaehkäisyyn! Luettuasi tämän ymmärrät, ettei takkuuntunut turkki ole pikku juttu tai ulkonäkökysymys.

 

 

1. Verenpurkaumat

 

Joskus kun turkki on ollut erittäin takussa, saattaa turkin ajelusta seurata punakoita läisikiä tai jopa mustelmia. Tämä johtuu siitä, että turkki on kiristänyt ihoa. Kun kiristävä takku poistetaan, veri pääsee kiertämään iholla kunnolla ja aiheuttaa jopa mustelmia. Trimmaaja ei voi vaikuttaa tähän millään tavalla.

 

2. Verikorva

 

Sama efekti voidaan nähdä takkuuntuneen korvan ajelussa, joskin seurauksena voi olla pysyvä rustottuma/kovettuma korvalehdessä. Takku on puristanut korvalehteä, ja kun se poistetaan veri ”syöksyy” näihin pieniin verisuoniin. Saattaa seurata jopa veren tihkuminen ihon läpi. Koira usein haluaa ravistella voimakkaasti päätään, koska muuttuneet olosuhteet korvalehdissä ovat epämiellyttäviä/ kivuliaita.

 Ainoa keino estää tämä on ajella huopaantunutta karvaa pikkuhiljaa ja estää pään ravistelu. Tärkeintä on kuitenkin ennaltaehkäistä takkuuntuminen säännöllisellä turkinhoidolla ja trimmauksella. Verikorva on eläinlääkärin hoitoa vaativa tila.

Tässä Firstvetin artikkeli verikorvasta

https://firstvet.com/fi/artikkeleita/verikorva-koiralla

 

 

3.Kutina

 

Jos turkki on takussa, täytyy teräksi valita se terä, joka kivuttomasti menee takun ja ihon väliin. Tämä tarkoittaa, että jäljelle jäävä karva on 1-3mm pitkää. Sänki voi tuntua koirasta oudolta ja iho voi kutista kovasti. Tällekään asialle trimmaaja ei mahda mitään. Kutinaa voi lievittää suihkuttelemalla ja rasvaamalla ihoa. Estä raapiminen, jotta iho ei rikkoontuisi (kaulurilla tai vaatteilla). Kutina helpottaa yleensä muutamassa päivässä.

 

4. Nuoleminen

 

Kun huopaantunut turkki on poistettu, on olo koiralla kovin erilainen. Koira voi nuolla itseään pakonomaisesti joko tämän oudon olon tai kutinan johdosta. Takkuuntuneen turkin alla voi olla piilossa myös bakteeri- tai hiivatulehdus. ÄLÄ ANNA KOIRAN NUOLLA ITSEÄÄN! Nuoleminen voi aiheuttaa ihon rikkoontumisen, ärtymisen ja jopa ihotulehduksen. Kannattaa käyttää kauluria tai vaatetta, kunnes koira tottuu uuteen oloon ja tarve nuolla vähenee.

 

5. Ihon herkistyminen/kipu

 

Takkuuntuneen turkin alasajelun jälkeen koiran iho voi olla herkistynyt ja jopa kipeä. Tämä johtuu samasta syystä kuin mahdolliset punoittavat kohdat/mustelmat: veri pääsee kiertämään puristuksissa olleessa ihossa, jolloin koira voi tuntea epämukavuutta ja kipua. Tämä paranee myös muutamassa päivässä. Joskus kipulääke voi olla tarpeen, samoin eläinlääkärin tarkastus. Tämä arkuus ja kipu ei ole trimmaajan aiheuttamaa, vaan johtuu verenkierron vilkastumisesta.

 

HUOM! ”Liian” lyhyeksi ajeltu turkki voi ärsyttää karvatuppia ja ihoa, aiheuttaen ihon kutinaa, kipua ja jopa matala-asteisen tulehduksen. Mikäli iho-oireet/käytösoireet ovat voimakkaita tai epäilet ihon tulehdusta tai kipua, tai oireet eivät mene ohi muutamassa päivässä, kannattaa konsultoida eläinlääkäriä.

 

6. Käytösoireet

 

Muuttunut olotila voi olla koirasta epämukava ja jopa pelottava (shave shock). Koira tuntee itsensä alastomaksi, parantunut ihon verenkierto voi tuntua myös kivuliaalta. Suhtaudu rohkaisevasti, älä pahenna tilannetta säälittelemällä tai harmittelemalla ”liian lyhyeksi leikattua turkkia” – tämä kun johtuu siitä, että koira on alunpitäen päässyt takkuuntumaan. Vaatteet lievittää alastonta ja hämmentynyttä oloa. Koira tottuu muutamassa päivässä uuten olotilaansa.

 

7. Erilaisia iho- ja turkkiongelmia 2 kerrokselle turkille

 

Pohjavillarotujen ja nypittävien rotujen turkin ajelusta voi seurata karvan värin muuttumista, karvan tekstuurin muuttumista pehmeäksi, osittaista kaljuuntumista ja jopa pysyvää karvattomutta (alopecia). Yleisesti ottaen roduilla, joilla on runsas pohjavilla, alkaa pohjavilla kasvaa ensimmäiseksi. Peitinkarvan kasvusykli on usein pitkä, jopa useita vuosia. Riippuen tämän syklin vaiheesta voi peitin karvan takaisin kasvuun mennä jopa vuosia. Tällöin koira jää ilman säänsuojaa. Pohjavilla toki lämmittää, mutta ei hylji kosteutta ja likaa kuten peitinkarva.

 

 

 

8. ”Liian lyhyt turkki”

 

Takkuuntunutta turkkia ei voi jättää sentin- kahden- tai kolmen pituiseksi. Kun karva on takussa isoilta alueilta, takku on aivan ihossa kiinni ja kiristää sitä. Tätä ei voi leikata saksilla, eikä pidemmän karvan jättävät terät mene takun ja ihon väliin. Joka tapauksessa takku on leikattava pois ihan eläinsuojelullisistakin syistä: emme saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja tuskaa eläimelle. Jotta voit saada haluamasi turkin pituuden, edellyttää se takkujen ennalta ehkäisyä säännöllisellä turkinhoidolla, sekä säännöllistä trimmausta. Tämä on luonnollisesti tärkeää myös koirasi terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Takku on siis vakava asia – se aiheuttaa kipua ja tuskaa, mahdollisia tulehduksia ja muita ongelmia. Kuvittelepa vaikka kutinaa jota et pääse raapimaan – sellaista on myös kaiken sen takkuuntuneen karvan alla!

Trimmaaja ei halua satuttaa koiraasi tai aiheuttaa sille ongelmia. Yllä mainitut asiat ovat seurausta takkuuntumisesta, ei trimmaamisesta! Siksi Tassutaikuri ei vastaa takkuuntuneen turkin (tai muusta syystä lyhyeksi halutun) alasajelusta johtuvista iho-, turkki- tai käytösongelmista.

Lisää aiheesta:

https://tassutaikuri.fi/blogi/takku-on-iso-asia/

Share via
Copy link
Powered by Social Snap