Takkuikä on haastava mutta tilapäinen vaihe
Tuliko teillekin keväällä ensimmäinen turkkirotuinen pentu? Nyt lähestytte aikaa kun pennun turkki vaihtuu aikuisen koiran karvaksi. Samaan aikaan pentu alkaa olla murrosikäinen koltiainen. Turkkiin ilmestyy takkuja, jotka päivässä-parissa suurenevat. Selvität yhden, ja samassa kohtaa on huomenna uusi. Ei ihme, että turkki ottaa yllättäen selkävoiton tuoreesta koiraperheestä. Takkuikä on haastava, mutta tilapäinen vaihe.
Mikä ihmeen takkuikä
Takkuiästä puhutaan sellaisten rotujen koirilla, joiden turkki on yksikerroksinen, laskeutuva tai kihara. Bichon-rotuiset -frisé, havannese, bolognese, maltankoira- ja villakoirat – vain muutaman esimerkin mainitakseni, kuuluvat tähän ryhmään. Näillä roduilla pohjavillaa ei juurikaan ole. Usein ne tunnetaan allergiavapaina, koska niistä ei lähde karvaa.
Takkuikä koettelee pehmeä- ja pitkäturkkisten koirien omistajia, kun pentukarva vaihtuu aikuisen koiran karvaksi
7-9 kuukauden iässä hormonaaliset muutokset käynnistyvät ja pentu tulee sukukypsäksi. Ne saavat aikaan myös muutoksia turkissa. Pentukarva alkaa irrota ja aikuisen koiran karvaa kasvaa tilalle.
Irtoava karva ei pääse tipahtamaan pois, vaan sitä täytyy auttaa. Muuten irtoava karva takertuu turkkiin ja hetkessä paikalla on paljon takkuja. Takkuja tuntuu ilmestyvän yhdessä yössä. Onneksi tämä vaihe on tilapäinen – turkki vaihtuu yksilöstä riippuen muutamassa kuukaudessa. Pahimmillaan tilanne on ohi, kun koira lähestyy 2 vuoden ikää.
Rakenna turkinhoidon viikkorutiini pikkupentuna
Aloita turkinhoito jo pikkupentuna. Pesu ja kuivaus ovat turkkirotuisen koiran turkinhoidon ja trimmaamisen perusta. Perheessä tulee olla henkilö, joka turkin hoidosta vastaa. Vaikka useampi perheenjäsen osallistuisi, tulee jonkun vastata siitä, että homma tulee varmasti tehtyä säännöllisin väliajoin.
Pentua tulee käsitellä päivittäin. Turkkia kammataan ja harjataan palkan ja kehujen kera monta kertaa viikossa. Ole järkähtämätön ja sinnikäs! Pese ja kuivaa pentu viikottain tai vähintään kahden viikon välein. Samalla voit leikata kynnet ja tutkia korvat. Näin turkinhoidosta tulee pennulle arkirutiinia. Pikku pentu ei kyseenalaista hoitotoimia, kun ne suoritetaan sinnikkäästi. Vanhemman koiran kanssa vastakkainasettelua syntyy helposti, jos asia on sille uusi.
Pikku pentu ei kyseenalaista hoitotoimia, kun ne tapahtuvat säännöllisesti viikottain.
Jos et suoriudu pennun pesusta ja kuivaamisesta itse pennun käyttäytymisen takia, älä jää odottelemaan. Ota heti yhteyttä kasvattajaan apua ja neuvoja saadaksesi. Ammattitaitoinen trimmaajakin auttaa mielellään pennun kanssa. (Vanhemman koiran kohdalla saatat joutua turvautumaan kouluttajan apuun.)
Miten takut selätetään
Seuraavassa saat neuvoja itse takkujen selättämiseen.
- Pesu: pese takkuikäinen jopa viikottain. Kuivana harjaaminen voi auttaa vähän, mutta perusteellinenkin takkujen selvitys on turhaa jos turkkia ei pestä ja föönata suoraksi tarpeeksi usein. Syrtyssä ollut karva palaa syrttyyn, ellei sitä pestä ja suoristeta lämmön (föönin) avulla. Puhdas karva takkuuntuu likaista vähemmän.
- Shampoo: hanki koirasi turkille sopivat shampoo, hoitoaine ja selvityssuihke. Ei ole sama mitä koirasi turkkiin laitat. Kasvattajalta ja trimmaajalta saat vinkkejä aineiden valintaan. Käytä laimennettavia tuotteita, jotka tulevat pitkässä juoksussa halvemmaksi.
- selvitä takut ennen pesua. Käytä takkuun selvityssuihketta ennen harjausta, mikä suojaa karvan vaurioitumiselta (joka takuttaa turkkia vain lisää). Kampa ei ole takun avaus väline – ne selvitetään pehmeällä karstalla/harjalla aloittaen karvan latvasta edeten kohti karvan juurta. Lopuksi kokeile kammalla ihan pohjaa myöten, että turkki on varmasti selvä. Etene kohta kohdalta koko koira läpi. Älä koskaan pese koiraa takkuineen! Shampoo ei huuhtoudu takusta vaan huovuttaa turkin entistä pahemmin.
- shampoota ei kannata säästellä. – pienelle koiralle tarvitaan laimennettua shampoota n. puoli litraa/pesu. Kaatele valmis shampoo niskasta alaspäin joka kohtaan ja levitä, mutta vältä hankaamista. Huuhele shampoo tarkasti pois turkista. Puristele käsin tai pyyhkeellä ylimääräinen vesi turkista, niin hoitoaine imeytyy paremmin.
- hoitoaine: poishuuhdeltavat hoitoaineet ovat tehokkaampia kuin turkkiin jätettävät aineet. Pelkillä suihkeilla et takkuikäisen kanssa pärjää. Levitä valmis hoitoaineseos kaatelemalla ja lopuksi käsin, turhaa hankausta välttäen. Anna vaikuttaa ohjeen mukaan. Poishuuhdeltava hoitoaine pitää huuhdella kunnolla (vaikka olisit muuta kuullut). Aineejäämät tekevät turkin tahmeaksi ja takuille alttiiksi.
- kuivaa pyyhkeillä puristelemalla. Älä hankaa.
- nyt on korkea aika hankkia tehokas turkinkuivain. Hinnat liikkuvat 130 eurosta ylöspäin. Tätä hankintaa et tule katumaan. Koirasi eliniän ennuste on 12-14 vuotta. Siihen aikaan mahtuu tosi monta pesua ja kuivausta.
- Föönaa rutikuivaksi. Aloita föönikuivaus takaosasta. Vie fööni niin lähelle koiran ihoa kuin se koiraa polttamatta on mahdollista. Suuntaa ilmavirta aivan karvan juureen. Etene kohta kohdalta järjestelmällisesti. Turboföönillä osa takuista lähtee pelkän ilmavirran mukana. Kun turkissa on vielä hieman kosteutta jäljellä, aloita karstaaminen/harjaaminen kohta kohdalta, kunnes turkki on täysin kuiva ja takuton. Tarkista vielä kammalla joka kohta juuresta latvaan, ettei yhtään pienen pientäkään takun alkua jää turkkiin. (Huom! Jos käytät hiustenkuivaajaa, tulee harjaaminen/karstaaminen aloittaa heti kun turkki on hieman kuivunut. )
- Vinkkejä koiran pesemiseen ja sopivien tuotteiden valintaan löydät täältä:
https://tassutaikuri.fi/blogi/tag/koiran-peseminen/
Turkkiin ei saa jäädä yhtään kosteutta kuivauksen jälkeen
- harjaaminen: turkkia voi olla tarpeen harjata myös viikottaisten pesujen välillä. Tällöin käytä aina harjausnestettä, jotta karva ei vaurioidu. Käy läpi koko koira kirsusta hännänpäähän jakaus jakaukselta. Pehmeä karsta soveltuu tähän hommaan parhaiten. Se irrottaa kuollutta karvaa tehokkaasti. Jos kyseessä on näyttelykoira, kannattaa kuunnella kuitenkin mieluummin kasvattajan ja oman rodun harrastajien vinkkejä. Käytätpä mitä tahansa harjaa, tarkista lopuksi metallikammalla juuresta latvaan, että takut ovat tiessään.
- heitä hyvästit valjaille ja vaatteille takkuiän ajaksi. Tyypillistä on, että koira takkuuntuu niskasta, rinnasta ja mahan alta – syy on valjaiden aiheuttaman hankauksen. Käytä kaulapantaa, (mielellään nahkaa) mutta vain lenkeillä. Myös vaatteet aiheuttavat hankausta, joten mahdollisuuksien mukaan niiden käyttöä kannattaa välttää.
Valjaiden ja vaatteiden aiheuttama hankaus synnyttää lisää takkuja. Käytä mieluummin kaulapantaa, mutta vain lenkillä
- syöhän koirasi laadukasta koiranruokaa? Turkki tarvitsee ravintoaineita kasvaakseen ja voidakseen hyvin
- takkuapuja: pyydä apua kasvattajalta, jos turkkiongelmat mietityttävät. Monet ottavat kasvattinsa mielellään pestäväksi ja opastavat kädestä pitäen turkinhoidossa. Mm. coton de tuelar- rotujärjestöllä on takkuapu- toimintaa, josta myös voi saada apua ja ohjausta turkkiongelmissa. Trimmaamoista saa pesu- ja harjaus-palveluja, vaikka et haluaisi turkkia leikkauttaa.
Lyhytkin turkki vaatii säännöllistä pesua ja hoitoa.
- lyhyempi = helpompi. Jos takkujen selvittely käy ylivoimaiseksi tai tilanne on lähtenyt lapasesta (takkuja on paljon, ne ovat isoja, koko turkki on huopaantunut) on parasta ajella turkki lyhyeksi. Saatat olla myös alusta pitäen päättänyt, että lyhyehkö turkki sopii paremmin teidän perheen menoihin kuin pitkä. Lyhytkin turkki takkuuntuu, mutta takut on helpompi löytää. Muista, että pesurutiineja, harjausta ja kynsien leikkausta tulee jatkaa samalla tavoin kuin pitkänkin turkin kanssa. Nuori koira ei saa vieraantua turkinhoitorutiineista, eikä lyhytkään turkki pysy takuttomana ilman säännöllistä hoitoa.
Koiran hyvinvointi edellä
Rodunomainen hyvin hoidettu turkki on kaunis. Trimmattavilla roduilla, kuten bichon friséilla tai villakoirilla kotikoirille sallitaan mielellään lyhyt turkki, kunhan on takuton. Sen sijaan rodut, joiden turkin kuuluu olla luonnollinen ja pitkä (cotton, havanna, bolognese jne) herättävät ristiriitaisia mielipiteitä. Ei saa eikä kuulu trimmata! – kommentteja näkee monenkin rodun keskustelupalstoilla.
Trimmaus ei tarkoita kaljuksi ajeltua koiraa, ellei koira saavu trimmattavaksi kauttaaltaan takussa tai huopapanssarin sisällä. Trimmaajat eivät odota sormet syyhyten millin terän kanssa, että pääsevät ajelemaan kaikki kynnyksen ylittäjät mahdollisimman lyhyeksi. Vaihtoehtoja on paljon luonnollisen pitkän ja millin sängen välillä.
Koiran hyvinvointi tulee olla etusijalla turkin pituudesta päätettäessä. Valitse siis sen pituinen turkki, minkä hoidosta selviydyt. Varsin lyhytkin turkki voi vielä olla rodunomainen.
Rotujärjestöjen sivulta löydät ohjeita turkinhoitoon:
https://sites.google.com/view/coton-de-tulear-kasvattajat/turkin-hoito
https://www.bichonfrisery.com/hoito-ohjeet/
https://www.villakoirakerho.com/turkinhoito.html
Oliko artikkelista apua? Jaa ihmeessä!
6 Comments
Outi Paatola
Kiitos tosi hyvistä turkinhoito-ohjeista.
Kivasti ja selkeästi kirjoitettu.
admin
Kiitos Outi!
Ella Virta
Olipa hyvin kirjoitettu juttu aiheesta, joka itselleni ajankohtainen. Selkeiden ja kattavien ohjeiden lisäksi iloitsen maltillisesta suhtautumisesta erilaisiin turkkien pituuksiin, sillä olen tavattoman kyllästynyt tappeluihin niistä aiheista. Tärkeintä todellakin säilyttää koiralla hyvinhoidettu turkku ja omistajalla ilo turkinhoidossa, näin kummallakin parempi mieli ja suhde pysyy muutenkin mukavampana.
admin
Kiitos Ella ihanasta palautteestasi! Olen itsekin huomannut että turkin pituus monella rodulla herättää varsin intohimoisia mielipiteitä. Jokainen koira on ansainnut takuttoman ja hyvinhoidetun turkin. Pituutta ei kannata kasvattaa koiran hyvinvoinnin kustannuksella.
Magda
paljon tietoa, hyödyllisiä neuvoja ja ohjeita, kiitos!
admin
Kiitos sinulle!