Turkinhoito

Pohjavillarotujen turkin hoito kesällä osa 1 –

Pohjavillarotujen turkinhoito kesällä on jokaisen hellejakson kuuma puheenaihe. Läkähtyykö koira kuumuuteen paksun turkkinsa alla? Mitä turkille tapahtuu kun se ajellaan? Miltei kaikilla koirilla on kaksikerroksinen turkki, mutta tässä postaussarjassa keskityn rotuihin, joita ei tyypillisesti trimmata. (arktiset rodut, pystykorvat, monet paimenkoirat ja noutajat). Ensimmäisessä osassa opit, miten kaksikerroksinen karva käyttäytyy. Kannattaako pohjavillaroituisen koiran trimmaus kesällä?

 

 

 

 Kaksikerroksinen turkki /pohjavillarotu

 

Kaksikerroksisessa turkissa on nimensä mukaisesti kahdenlaista karvaa: karkeudeltaan ja pituudeltaan vaihtelevaa peitinkarvaa ja pohjavillaa. Näin ollen esimerkiksi useimmilla terriereillä. ja noutajilla on kaksikerroksinen turkki. Varsinaisilla pohjavillaroduilla tarkoitetaan trimmaajapiireissä rotuja, joilla on paksu pohjavilla ja peitinkarva, joka voi olla laskeutuva tai pystyyn kasvava (esim. pitkäkarvainen collie tai husky). Peitinkarvan tehtävä on suojata koiran ihoa. Pohjavillan tehtävä on lämmittää.

 

 

Varsinaisia pohjavillarotuja ovat rodut, joilla on paksu pohjavilla, karkeudeltaan ja pituudeltaan vaihteleva peitinkarva ja joita ei tyypillisesti trimmata

 

 

 

 

 

Karva kasvaa ja irtoaa sykleittäin

 

Koiran karvan kehitys tapahtuu sykleissä. Vaiheiden pituus vaihtelee rodusta riippuen. Ensimmäisenä vaiheena pidetään karvan kasvuvaihetta. Esimerkiksi villakoiran karva on tässä vaiheessa 98% ajasta – karva kasvaa siis lähestulkoon koko ajan ja sitä irtoaa vain vähän. Roduilla joilla on selvä karvanlähtöaika, on karvan kasvuvaihe lyhyt.

 

 

 

 

 

Villakoiran karva on kasvuvaiheessa 98% ajasta

 

Kasvuvaihetta seuraa lepovaihe, jolloin karva ei kasva eikä irtoa. Pohjavillarotuisen karva voi olla lepotilassa pitkään. Karvan kasvamiseen tarvitaan paljon ravintoaineita. Kylmissä olosuhteissa energia tarvitaan lämpimänä pysymiseen, ei karvan kasvattamiseen.

Viimeinen vaihe on karvan irtoamisvaihe. Karva siis irtoaa ja follikkeli palaa kasvuvaiheeseen. Kaksikerroksisen turkin omistajan jokainen karva (follikkeli) ei ole samassa vaiheessa saamaan aikaan. Näin luonto on varmistanut, että koiralla on aina suojaavaa peitinkarvaa.

Peitinkarvalla ja pohjavillalla on oma kasvusyklinsä, vaikka samasta follikkelista voi kasvaa sekä peitinkarvaa että pohjavillaa. Pohjavilla uusiutuu n puolen vuoden välein, peitinkarva voi olla lepotilassa jopa useamman vuoden.

 

 

Miten paksun turkin kanssa pärjää kesähelteellä?

 
 

Paksu turkki on kesällä kuuma. Mitä enemmän pohjavillaa koiralla on, sen lämpimämpi on karvapeite. Järkikin sanoo, että villapaita päällä on kuumempaa kuin ilman sitä. Yleensä keväällä alkaakin karvanlähtö, jolloin karvapeite luonnostaan ohenee.

 

 

 

 

 

Esimerkiksi kastroinnin seurauksena karva voi villiintyä kasvamaan yli oman tarpeen. Pohjavillan poisto auttaa keventämään turkkia.

 

Turkkia on jalostettu koiriimme mm ulkomuodollisista syistä ylikin tarpeen, jonka sääolot vaatisivat. Kastraation/steriloinnin seurauksena hormonaaliset muutokset saavat aikaan myös karvan kasvun, varsinkin pohjavillan tuotannon kiihtymisen. Monesti karva myös irtoaa huonommin hormonaalisten muutosten seurauksena. Koira siis tarvitsee ihmisen apua turkkinsa kanssa pärjätäkseen.

 

 

Kannattaako kesäturkin trimmaaminen pohjavillarotuiselle?

 

Kun kaksikerroksinen turkki ajellaan, on koiralla ilman muuta viileämpi ja mukavampi olla. Toisaalta turkki ei kasva yleensä entisenlaisena takaisin, tai uuden turkin – varsinkin peitinkarvan- kasvuun voi kulua aikaa jopa vuosia. Miksi näin?

Kun peitinkarva ajellaan lyhyeksi, riippuu täysin karvan kasvusyklin vaiheesta, milloin uusi turkki kasvaa tilalle. Useinmiten ilmaantuu pohjavilla ensin, sillä se tavallisesti uusiutuu puoivuosittain. Jos huono tuuri käy, saattaa peitinkarva olla lepotilassa vielä vaikka kuinka kauan – jopa useamman vuoden, eikä sen kasvamista pysty jouduttamaan oikein millään. Laadukkaaseen ravintoon kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota.

 

Lyhyeksi ajellut pohjavillaisen turkin takaisin kasvuun saattaa huonolla tuurilla mennä useampi vuosi

 

Joskus käy niinkin, ettei uutta karvaa kasva ikinä ajellun tilalle. Follikkeli asettuu tuntemattomasta syystä pysyvästi lepotilaan. Kaljuuntumiseen voi olla syynä myös hormonaaliset sairaudet, eli jos näin ikävästi käy, täytyy terveydelliset syyt sulkea pois.

Uusi karvapeite ei välttämättä ole väriltään ja rakenteeltaan samanlainen kuin ennen ajelua. Kasvava turkki vaatii myös hoitoa, jotta kasvava pohjavilla ei takkuunnu ja ”tuki tietä” uudelta peitinkarvalta.

 

 

Tässä pohjavilla on päässyt pahasti takkuuntumaan ensimmäisen ajelun jälkeen. Tässä tilanteessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa alusta, eli ajella uudelleen ja keskittyä kasvavan turkin hoitoon.

 

Turkin ajelua suosittelen yleensä vain iäkkäille koirille, joilla esimerkisi sydänsairauden vuoksi on turhan rankkaa kesäaikaan. Joskus kastroitujen/steriloitujen turkki on yksinkertaisesti niin paksu ja työläs hoitaa, että on parempi siirtyä ympärivuotiseen trimmaukseen. Jos pohjavilla on päässyt pahasti takkuuntumaan, voi ajelu olla ainoa järkevä vaihtoehto.

Artikkelin toisessa osassa paneudumme pohjavillarotujen oikeaan turkinhoitoon, sekä siihen, miten turkkia tulisi hoitaa mahdollisen ajelun jälkeen.

 

Postaussarjan toiseen osaan: https://tassutaikuri.fi/blogi/pohjavillarotujen-turkinhoito-kesalla-osa-2/

Tästä artikkelista voi olla apua:

https://www.koiramme.fi/jutut/koiran-kanssa/717-turkin-ajelussa-pitaeae-puntaroida-koiran-olot-ja-kaeyttoe

Tarkempaa tietoa pohjavillaturkin käyttäytymisesestä:

https://theeducatedgroomer.com/2018/06/25/shaving-double-coated-breeds/?fbclid=IwAR3qfWu78vrmGWEbv8xVSGrDYXICgSEwfXi2lQLtNKF8yWHpPYokaDFGB_I

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap