5 vinkkiä tassujen terveystarkastukseen
Miltä näyttää terve tassu? Entäpä tassutulehdus? Suomen keleissä on koiran tassut kovilla. Niitä kuluttavat jää, lumi, kosteus, tiesuola ja hiekotushiekka. Tassujen terveystarkastus kannattaa suorittaa säännöllisesti, varsinkin kylmillä ja kosteilla ajanjaksoilla. 5 vinkkiä tassujen terveystarkastukseen – postauksen luettuasi tunnistat ongelmista kielivät muutokset.
Koiran tassut kannattaa tutkia säännöllisesti turkinhoitotuokion yhteydessä. Ota koiran tutkiminen kirsusta hännänpäähän viikottaisiin rutiineihisi.
Mitä tassuista tutkitaan?
Kiinnitä tassujen kunnossa huomiota niin anturoihin, anturanväleihin, varpaisiin ja kynsiin ja niiden tyveen (kynsinauhaan).
- Terve tassu on kuiva ja siisti. Anturat ovat säännöllisen muotoiset ja ehjät. Karvalliset ihoalueet ovat siistit ja ihon väri vaalea. Karvat kannattaa pitää anturoiden välissä lyhyenä, jotta näet kunnolla tassunpohjaan asti.


2. Poikkeamat anturoissa: kuivat ja halkeilevat anturat voivat johtua kovista sääoloista ja karkeista alustoista. Kannattaa myös kiinnittää huomiota koiran ruokavalioon. Ihon ja turkin hyvinvointiin tarkoitetut ravintoöljyt voivat olla avuksi. Tassuvahat /tassurasvat auttavat myös. Jos halkeama rapsahtaa haavaksi, on paraneminen hidasta.

Joskus näyttää kuin anturassa kasvaisi karvaa. Useimmin tätä näkee etujaloissa, jotka kantavat suurimman osan koiran painosta. Esimerkiksi kovin virheasentoiset raajat tai vaikka kipu aiheuttaa sen, että koira alkaa kantaa painoa myös tassun karvallisella alueella. Tähän alkaa kehittyä ns. valeantura ihon paksuuntuessa.

3. Tassutulehdukset oireilevat punoituksella, ihon rikkoontumisella ja kosteudella. Usein koira nuolee tassujaan.
Tassutulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. raajojen virheasennot, allergia ja atopia sekä eräät sairaudet. Syynä voi olla myös jatkuva kosteus tai lika tassunpohjissa. Ensiapuna on ihon puhdistus antiseptisella aineella ja tassujen huolellinen kuivaus ulkoilun jälkeen. Voit kokeilla myös hunaja/pihkavoiteita.


Syvä tassutulehdus eli furunkuloosi voi syntyä samojen altistavien tekijöiden aiheuttamana kuin pinnallinenkin. Joskus pinnallinen tulehdus etenee hoitamattomana furunkuloosiksi, joka voi olla varsin vaikeahoitoinen ja kivulias tila.
4. Kynnet ja kynsivallit vaativat myös huolenpitoa. Kynsivallintulehdus on aika tavallinen vaiva. Muutokset kynsissä voi kieliä autoimmuunisairaudesta.

Eläinlääkärin tutkimusta edellyttävät oireet
Käänny eläinlääkärin puoleen jos
- ilmaantuu valeanturan muodostusta
- tassu on tulehtunut
- huomaat kynsissä muutoksia, jotka eivät ole trauman aiheuttamia
- Koira nuolee jatkuvasti tassuja/ raajoja. Kyse voi olla kivusta. Kipu ei välttämättä ole juuri nuollussa paikassa, vaan koira hoivaa itseään kipuoireen vuoksi.
Tassuvaivojen ennaltaehkäisy
Tassu- ja kynsiongelmat kannattaa ottaa vakavasti. Mitä varhemmin ongelmat havaitaan, sitä helpommin ne hoituvat. Ennaltaehkäisy on se pienin riesa. Jo pelkästään tassujen kuivaaminen kunnollisesti lenkkien jälkeen on avuksi.
Tassukarvojen pitäminen lyhyenä nopeuttaa kuivumista ja lian kertymistä, eivätkä bakteerit ja sienet pääse niin herkästi riehaantumaan. Jos koira ulkoilee alueilla, joissa tassu on kosketuksissa tiesuolan kanssa, tulee tassut pestäkin. Kynsien pitäminen lyhyenä auttaa hyvän raaja-asennon ja kuormituksen ylläpitoa.
Haluatko tietää mitä Tassutaikurin tassuhoidossa tapahtuu? https://tassutaikuri.fi/blogi/mita-tassuhoidossa-tapahtuu/
Ohjevideo tassunpohjien trimmaukseen löytyy täältä: https://www.youtube.com/watch?v=r449dmErChw
LÄHTEET: Kupiainen, Virpi 13.5.2020 Tassu ja kynsiongelmien ennaltaehkäisy kannattaa https://www.omaelainklinikka.fi/tassu-ja-kynsiongelmien-ennaltaehkaisy-kannattaa/


Sinua voi myös kiinnostaa

Kiellä vaan sitä koiraasi
27.1.2024
Ethän unohda pennun käsittelykoulutusta
3.4.2022
One Comment
Pingback: