koiran hyvinvointi

Varo koiran verikorvaa

Joskus koira tai kissa voi ravistella tai raapia korvaansa vimmatusti. Syynä on tavallisesti kutina, jonka aiheuttaa tulehdus, korvapunkki tai allergia. Joskus ravistelu tai raapiminen alkaa trimmauksen jälkeen., erityisesti jos korvakarvat nypitään harvoin tai korvalehti ajellaan takkujen vuoksi ihan lyhyeksi. Seurauksena voi olla koiran verikorva.

 

Mikä on koiran verikorva?

 

Verikorva syntyy korvien ravistelun tai raapimisen seurauksena. Ravistelu aiheuttaa korvalehden verisuonten rikkoontumisen. Verta pääsee vuotamaan korvan ruston ja ihon väliin.

Verikorva syntyy voimakkaan raapimisen tai ravistelun seurauksena

Verikorvan oireena on turvotus, mahdollisesti kuumotus ja toisinaan aristus ja kipu korvalehdessä. Joskus korvalehdestä voi tihkua verta. Tila vaatii eläinlääkärikäynnin, sillä hoitamattomana seurauksena voi olla runsaan arpikudoksen muodostuminen ja ns. kukkakaalikorva.

 

 

Koiran verikorvan taustasyyt

 

Koiran verikorvan taustavaikuttaja on korvakäytävän kutina. Hiivojen tai bakteerin aiheuttamat tulehdukset, allergiat ja korvapunkki ovat tavallisimmat syyt kutinaan.  Joskus kutina saa alkunsa trimmauksesta. 

Taustasyy verikorvan syntyyn on yleensä tulehduksen, korvapunkin tai allergian aiheuttama kutina

Joillakin roduilla on varsin voimakasta karvankasvua korvakäytävässä (villakoirat, snautserit, vesikoirat muun muassa). Tällöin korvakarvat tulisi poistaa korvakäytävästä nyppimällä säännöllisesti. Tämä ei ole välttämätöntä jos korvaongelmia ei ole, korvakäytävä on puhdas ja hajuton ja koira kuulee normaalisti.

Kun korvakäytävä on tukkeutunut karvoista ja korvavahasta, on karvat syytä nyppiä. Riski kovaan ravisteluun on tällöin olemassa.

Korvakarvojen nyppimisestä ei normaalisti ole haittaa. Jos korvakäytävä on kuitenkin karvan tukkima ja karvat yhtäkkiä poistetaan, voi tilanne tuntua koirasta niin oudolta, että se ravistelee itselleen verikorvan. Samoin voi käydä, jos takkuuntuneet korvalehdet joudutaan ajamaan yhtäkkiä lyhyeksi. Tällöin korvalehdistä voi alkaa tihkua verta, vaikka ravistelua ei olisi edeltävästi esiintynytkään.


Koiran verikorvan ennaltaehkäisy

 

Kaikkia korvaongelmia voi ehkäistä tutkimalla eläimen korvat säännöllisesti. Karvaton, puhdas ja hajuton korvakäytävä ei hoitoa kaipaa. Jos korva erittää runsaasti ruskeaa tai vaaleaa korvavahaa, voi taustalla olla ongelmia. Jos korva haisee tunkkaiselle, on taustalla yleensä tulehdus. Punoittava korva vaatii tulehduksen ja allergioiden poissulun sekä hoidon. Hoitamaton korvatulehdus voi edetä välikorvan tulehdukseksi. Tällöin korvatulehdus voi aiheuttaa häiriöitä tasapainoon (koira kulkee pää kallellaan, kiertää kehää jne).

Terve korva on puhdas, kuiva ja hajuton

Kostea korva vaatii puhdistusta kuivattavalla aineella. Karstainen ja kuiva korvakäytävä kannattaa puhdistaa öljypohjaisella korvapuhdisteella. Korvakarvojen säännöllinen nyppiminen takaa toimivan ilmastoinnin korvaan.

Säännöllinen korvien tarkistus ja kutinan syyn hoito auttaa ehkäisemään verikorvaa. Ravistelu kannattaa estää kaulurilla, huivilla tai vaikka pätkällä sukkahousun lahjetta

Trimmaajalle kannattaa kertoa jos korvakarvoja ei ole koskaan nypitty tai siitä on pitkä aika. Kerro myös jos koirallasi on aikaisemmin ollut voimakasta korvien ravistelua toimenpiteiden jälkeen. Jos korvat on päässeet huopaantumaan, on korvalehdet pakko ajella.. Paras keino ehkäistä ongelmia on jättää korvalehteen jonkin verran karvaa ns. painoksi, ja ajella loput vasta muutaman päivän päästä. 

Lisää koiran korvien hoidosta löydät täältä: https://tassutaikuri.fi/blogi/koiran-korvista/

 

 

Estä ravistelu

 

Olipa ravistelun tai raapimisen taustalla mitä tahansa, kannattaa korvien ravistelu estää. Tällöin mekaaninen rasitus ei pääse rikkomaan verisuonia. Esteenä toimii esimerkiksi pätkä sukkahousuista tai huivi. Raapimista pystyy rajoittamaan lähinnä muovikaulurilla.

Jos kutina johtuu korvakarvojen nyppimisestä tai korvalehtie ajelusta, sen pitäisi mennä parissa päivässä ohi. Kutinaa voi lievittää esim. Vetramil. korvatipoilla, joita käytetään ulkokorvaan. Jos kutina ei mene parissa päivässä ohi, kannattaa eläinlääkäriin hakeutua tarkistukselle.. Paras keino estää ajellun korvalehden ongelmia on säännöllinen trimmaus ja korvakarvojen pitäminen takuttomana.


Lisää tietoa verikorvasta löydät täältä: https://firstvet.com/fi/artikkeleita/koiran-ja-kissan-verikorva

 

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap