Tietoa tassujen terveydestä
Tassujen terveydestä voi tuskin puhua liikaa. Vaikka koirasi kuuluisi ei-trimmattavaan rotuun: lyhytkarvaisiin tai pohjavillaisiin, kuuluu jokaisen koiran arkeen kynsien pitäminen lyhyenä, sekä anturoiden ja niiden välisen ihon kunnon tarkastus. Yhtäkkiset tassuvaivat johtuvat yleensä tapaturmasta tai vierasesineestä. Alkavat lievät tulehdukset voivat olla reaktio kosteuden lisääntymiseen ja vaativiin sääolosuhteisiin. Pitkittyneen tai kroonistuneen tulehduksen taustalla voi olla atopia, allergia, immuunivasteen heikentyminen tai ravitsemukselliset tai hormonaaliset ongelmat. Muutokset olisi hyvä saada kiinni heti alussa, sillä kroonistuessaan lopputulos alkaa näyttää samalta, eikä oikean diagnoosin ja hoidon löytäminen ole enää niin helppoa.
Terveet tassut ja anturat kestävät kulutusta hämmästyttävän hyvin. Antura toimii iskunvaimentajana. Sen iho on sileä ja pehmeä. Ehjässä anturassa ei ole tuntoa, mutta anturan haavat, palovammat tai halkeamat ovat kivuliaita. Anturoiden välissä on karvallista ihoa. Kynsien lyhyenä pitäminen estää kynnen repeytymistä ja liukastumista. Kynsien juuret ja varpaiden välit ovat vaaleat.
Muutokset tassuissa olisi hyvä saada kiinni heti alussa, sillä myöhemmin diagnoosin tekeminen voi olla vaikeaa
Anturan epätasainen kuluminen kielii kivusta
Jos antura kuluu epätasaisesti, on ongelman taustalla usein joko haavan tai vierasesineen aiheuttama kipu, tai tuki-ja liikuntaelimistön kiputila. Koira astuu varoen. Myös tassujen nuoleminen voi kieliä kivusta. Koirat nuolevat usein etujalkoja ja tassuja kipeänä. Toiminnan tarkoitus on hoivata itseään. Nuolemisen kohde ei siis välttämättä ole kipeä paikka.
Tuki- ja liikuntaelimistön kiputilat, ylipaino ja raajojen asentovirheet altistavat anturoiden epätasaiselle kulumiselle
Tärkeä altistava tekijä tassujen epätasaiselle kulumiselle on ylipaino tai raajojen asentovirheet.
Tassujen punoitus
Myös tassutulehdus oireilee usein tassujen runsaana nuolemisena. Lievässä tulehduksessa tassu punoittaa vain vähän. Tällöin tilanteeseen voidaan puuttua kotona. Tassut kannattaa pestä päivittäin miedolla shampoolla ja kuivata huolellisesi. Tassujen karvat kannattaa leikata lyhyeksi anturoiden väleistä, jotta tassu kuivuu nopeammin. Tassuvoiteista voi olla apua.
Tassutulehdus
Tassutulehdus voi johtua joskus ulkoisista tekijöistä. Jatkuva kosteus luo hyvän alustan bakteereille tai hiivoille. Tällöin tassujen puhtaana ja kuivana pitäminen sekä aiheuttajan mukainen hoito voi riittää, eikä tassutulehdus välttämättä toistu.
Kroonistuneen tulehduksen taustalla on usein muu sairaus: allergia, atopia, immunovälitteinen sairaus, loiset tai hormonaaliset sairaudet. Syyn selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää pysyvien muutosten ennaltaehkäisyssä.
Tassutulehduksen ensimmäinen näkyvä oire on usein kutina. Koira nuolee ja puree tassujaan. Kutiseva tulehdus vaatii aina eläinlääkärin hoitoa, sillä kutina on jopa kipua epämiellyttävämpi tunne.
Tulehdus voi aiheuttaa pysyviä muutoksia tassuissa
Altistava tekijä ei yksin aiheuta sairastumista, mutta ne lisäävät riskiä sairastua ja vaikeuttavat hoitoa. OIreet tulisi saada kiinni alkuvaihessa, sillä pitkittynyt tulehdustila alkaa näyttää samalta aiheuttajasta riippumatta.
Hoitamaton tai tehottomasti hoidettu tassutulehdus voi aiheuttaa ihoon pysyviä muutoksia, jotka ylläpitävät tulehdusreaktioita.
Hoitamaton tai tehottomasti hoidettu tassutulehdus voi aiheuttaa ihoon pysyviä tulehdusreaktioita ylläpitäviä muutoksia. Alkuperäisen tulehduksen aiheuttajan hoito ei saa enää oireita kuriin. Iho arpeutuu ja paksuuntuu. Muodostuu valeanturoita, eli karvallista ihoa päätyy anturan paikalle. Anturat voivat kasvaa toisiinsna kiinni. Iholle voi muodostua taskuja. Karvatupet voivat repeytyä ja aiheuttaa vierasesinereaktion.
Tällaisessa tassussa on erinomaiset olosuhteet uusille bakteeri- ja hiivatulehduksille. Ainut keino hallita tilannetta on puhdistaa poimut ja taskut huolellisesti päivittäin. Perussairauden/altistavan tekijän löytäminen ja hoito olisi ensiarvoisen tärkeää.
Perimä, atopia ja allergiat
Suurin osa (90 %) koirien allergisista iho-oireista on atopiaa, jossa koira reagoi hengitysteiden, ihon ja limakalvojen kautta tuleviin ympäristön allergeeneihin kuten siitepölyihin, eläinpölyyn, homeisiin tai varastopunkkeihin. Atopia on perinnöllisestä taipumuksesta aiheutuva tulehduksellinen ja kutiseva ihosairaus, jonka syntyyn vaikuttaa perimän lisäksi myös esim. elinympäristö ja olosuhteet.
Suurin osa koriien allergisista iho-oireista on atopiaa.
Ruoka-aineallergia on atopiaa huomattavasti harvinaisempaa. Vain 10 % iho-oireisista koirista on ruoka-aineallergikkoja, ja tällöin koiralla on iho-oireiden lisäksi useimmiten myös ruuansulatuskanavan oireita (ilmavaivoja, ripulia). Ruoka- aineallegiat puhkeavat usein jo pentuna, alle 6 kk iässä. Tosin joskus allergia puhkeaa vasta vanhemmalla iällä. Moni ruoka- aineallerginen kärsii samanaikaisesti myös atopiasta. Oireet atopiassa ja ruoka-aineallergiassa ovat samantyyppisiä, eikä niitä oireiden perusteella voi erottaa toisistaan.
Allergista tai atooppista koiraa ei tulisi käyttää jalostukseen. Vaikka perimä näyttelee keskeistä roolia atopian puhkeamisessa, on myös ympäristötekijöillä merkittävä vaikutus.
Lisätietoa tassutulehduksista löytyy mm.:
https://www.sympaatti.fi/artikkelit/tassutulehdukset-koirilla
https://veteva.vet/2021/01/22/koiran-tassutulehdus-eli-furunkuloosi/
Tassutaikurin aiempia tassupostauksia löytyy täältä:
https://tassutaikuri.fi/blogi/pikaopas-koiran-tassujen-hoitoon/
https://tassutaikuri.fi/blogi/5-vinkkia-tassujen-terveystarkastukseen/
Informatiivinen artikkeli koiran atopiasta: