Turkinhoito

Tarvitseeko koiran turkki hoitoainetta?

Miten koira pestään – artikkelisarjan kolmannessa osassa opit, tarvitsetko hoitoainetta koirasi pesuun. Hoitoaineen tarkoitus on palauttaa turkki siihen tilaan, missä se oli ennen shampoon kuivattavaa vaikutusta. Hoitoaineet sisältävät myös ihoa hoitavia ainesosia. Tarvitseeko koiran turkki todella hoitoainetta?

 

Hoitoaineen tarkoitus

 
 

Koiran turkin ja ihon kunto ratkaisee, tarvitseeko koiran turkki hoitoainetta. Shampootahan käytetään, jotta turkista saadaan lika ja rasva pois. Toisaalta samalla saa lähdön myös kosteus, jota iho ja karva tarvitsee. Karvan ”suomut” jäävät avoimeksi ja turkki saattaa olla varsin sähköinen.


Hoitoaineen tarkoitus on palauttaa turkki siihen tilaan, jossa se oli ennen shampoon pesevää vaikutusta


Hoitoaineen tarkoitus on sulkea karvan suomut ja siten suojata karvaa likaantumiselta ja rikkoontumiselta. Hoitoaineen avulla turkkia ja ihoa kosteutetaan. Hoitoaine siis ikäänkuin palauttaa turkin siihen tilaan, jossa se oli ennen shampoon pesevää vaikutusta, mutta ilman likaa.Kenelle hoitoainetta ei tarvita?

 
 

Jos koiran iho ja karva ovat hyväkuntoiset ja lyhyet, en välttämättä hoitoainetta käytä. Hoitoaineen käyttö pidentää turkin kuivumisaikaa, joten trimmaamotyössä on käytännöllisempää jättää tarpeeton hoitoaineella lutraaminen pois.Tarvitseeko koiran turkki hoitoainetta?Takkuturkki hyötyy hoitoaineesta

 
 

Jos turkki on pehmeä ja takkuuntuu helposti, on hoitoaineesta hyötyä. Turkki tulee olla hyvin ja takuttomana pesty sopivalla shampoolla. Takkuuntuva turkki, johtuupa se sitten ns. takkuiästä tai turkin laadusta, kaipaa runsaasti hoitoa ja huomiota muutenkin. Hoitoaine suojaa ja liukastuttaa karvaa, mikä ehkäisee takkuuntumista.Pehmeä ja takkuuntuva turkki kaipaa usein hoitoainetta. Turkkiin jätettävät hoitoaineet eivät aina toimi, vaan tahmaavat turkkia lisää. Pois huuhdeltavat aineet hyödyttävät enemmän.Turkkiin jätettävä hoitoaine ei välttämättä toimi kovin hyvin pehmeälle ja takkuuntuvalle turkille. Se saattaa jättää turkin hieman tahmeaksi, jolloin takkuja syntyy helpommin. Takunavausta helpottavat aineet sopivat parhaiten käytettäväksi takun selvitykseen, jonka jälkeen turkki pestään laadukkaalla, sopivalla sahmpoolla ja perään tehdään hoitoainekäsittely. Noudata hoitoaineen vaikutusaikaa niin saat siitä parhaan hyödyn irti.


Pehmeässä ja herkästi takkuuntuvassa turkissa ei turkkiin jätettävä hoitoaine välttämättä toimi toivotulla tavalla. Turkki saattaa jäädä hieman tahmeaksi ja takkuja syntyykin helpommin.


Takkutukan turkki tulee kuivata föönaten huolellisesti ja perinpohjaisesti. Mitä suoremmaksi turkki saadaan, sitä vähemmän se takkuuntuu.Kuiva/hauras karva

 
 

Jos koirasi karva on laadultaan haurasta ja kuivaa, on hoitoaineesta hyötyä. Puhtaaksi pesty turkki saattaa olla varsin sähköinen, jolloin irtoava karva tarraa tehokkaasti vaatteisiin ja sisustuskankaisiin. Tämän tyyppisiin ongelmiin on hoitoaine hyvä ratkaisu. Hoitoaineella on kosteuttavia ja sähköisyyttä vähentäviä vaikutuksia. 

 

Isolle turkille on hoitoaine tarpeen

 
 

Isoturkkisen koiran karva tarvitsee hoitoainetta. Hoitoainetta käytettäessä turkkia on helpompi käsitellä ja harjaamisen aiheuttama rasitus karvalle on vähäisempää. Hoitoaine saa turkin hylkimään likaa hieman paremmin. Pitkä karva altistuu mm. virtsalle ainakin uroskoirilla. Hoitoaine siis suojaa karvaa. Isoa turkkia pestään usein. Hoitoainetta käytettäessä pesun aiheuttamaa kuormitusta niin iholle kuin karvallekin voidaan vähentää.

Haluatko tietää lisää hoitoaineista?

https://www.happytailsspa-blog.com/2009/01/13/do-i-need-to-use-conditioner-on-my-dog/

Luitko jo Miten pesen koiran- artikkeisarjan valmistautuminen ja shampoo-osion? 

https://tassutaikuri.fi/blogi/miten-koira-pestaan-osa-1-valmistaudu/

https://tassutaikuri.fi/blogi/miten-valitsen-sopivan-shampoon-koiralle/

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap