Turkinhoito

Miten valitsen sopivan shampoon koiralle?

Miten koira pestään- artikkelisarjan toisessa osassa paneudumme shampoon valintaan. Saatavilla olevien koirashampoiden valikoima on valtava. Siinä viidakossa eksyy ammattilainenkin. Miten valitsen sopivan shampoon koiralle? Katse kannattaa suunnata ensin ihoon, sitten turkin tyyppiin ja pesutiheyteen.

 

 

 

Shampoon valintaan vaikuttavat tekijät

 
 

Ennen kuin suuntaat shampoo-ostoksille, mieti muutama asia valmiiksi. Onko koirallasi iho-ongelmia? Shampoo on tarkoitettu sekä ihon että karvan pesemiseen. Enemmän kuin käyttämäsi pesuaineet vaikuttaa ihon kuntoon mm. ruokinta ja hormonaaliset tekijät. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin pesuaineisiin.

Mitä rotua/ turkki tyyppiä koirasi edustaa? Kuinka usein koira pestään? Kuinka likainen se on? Jo näiden kriteerien varassa on helpompi lähteä etsimään sopivaa tuotetta.

Varsin tyhjentävän englanninkielisen artikkelin koiran shampoon valinnasta löydät täältä:https://www.particularpaws.com/pages/using-the-right-pet-shampoo-and-conditioner

 

 

Miten valitsen sopivan shampoon koiralle?

 
 

Sanomattakin on selvää, että etsit sopivaa tuotetta koiralle koirashampoiden valikoimasta. Ihmisen ihon pH on n. 5.5, koiran neutraali 7. Ihmisen iho on koiraan verrattuna monta kertaa paksumpi. Ihmisen ihossa on myös hikirauhasia kaikkialla. Koira hikoilee vain kielestään ja tassunpohjistaan. 

Ihmisen hiuksille tarkoitetut aineet toisaalta sopivat tiheään käyttöön, kun koirashampoossa otetaan huomioon harva pesurytmi. Koiran shampoon tulee olla siis tehokas harvemmin käytettynä, mutta soveltua koiran ohuelle, hikoilemattomalle iholle. 

Pesun kannalta on laimennettavat pesutiivisteet helpompia käyttää. Shampoo levittyy hyvin ja on helpompi huuhdella. Laimennettavat tuotteet ovat myös edullisempia käytössä, vaikka hankintahinta saattaa olla hieman korkeampi.

 

 

Miten valitsen sopivan shampoon koiralle? Tuotevalikoima on valtava

 

 

Shampoon kemikaalit ja ainesosat

 
 

Niin koirien kuin ihmistenkin kosmetiikkatuotteet sisältävät erilaisia kemikaaleja. Raa’asti jaoteltuna shampoot sisältävät peseviä kemikaaleja, säilöntäaineita, hajusteita ja väriaineita. Suomessa sallitut tuotteet ovat melko turvallisia. Sanoisin, että mikä ei aiheuta oireita, sitä voi käyttää. Suosin kuitenkin luonnollisia ainesosia sisältäviä tuotteita.

Tutustu tuotteiden ainesosaluetteloon, joka löytyy laadukkaiden shampoiden kyljestä. INCI tai ingredients- lista on se paikka, mistä tuotteen sisältämät ainesosat löytyy. Kolme ensimmäistä on yleensä tärkeimmät.

 

 

Tutustu shampoon ainesosaluetteloon

 

 

Ihon kunto tärkein valintakriteeri

 
 

Onko koirallasi kuiva ja helposti kutiseva iho? Tällöin kannattaa valita herkälle iholle sopiva tuote. 

Allerginen ja atooppinen iho kaipaa omanlaistaan hoitoa, ja tällöin hypoallerginen tuote on paras valinta. Kääntyisin tässä kohtaa eläinlääkärin ja apteekin puoleen.

Jos koirallasi on rasvainen turkki ja iho, tai koira haisee, kannattaa varmistua ensin, ettei rasvaisuus ja haju johdu ihotulehduksesta. Tällaisessa tilanteessa on paras selvittää mikä tulehduksen aiheuttaa. Hoitava shampoo valitaan sen mukaan. Bakteereihin tehoavaa klorhexidinishampoota saa ilman reseptiä,  sieniin tehoavat shampoot vaativat reseptin eläinlääkäriltä.

Jos iho on terve, valitse hyvin pesevä tuote. Mikäli turkki on rasvainen ja iho kuiva, huolehdi että shampoo sisältää kosteuttavia ainesosia. 

Jatkossa käsittelemme turkinhoitoa terveiden, normaali-ihoisten koirien osalta.

 

 

Kuinka usein pesen koiran?

 
 

Jos vastauksesi tähän kysymykseen on kerran-pari vuodessa, kannattaa suunnata katse hyvin peseviin tuotteisiin. Näitä löytyy vähän joka merkiltä. Osviittaa antaa, kun etsit tuotetta likaiselle turkille. Syväpuhdistava shampoo on oivallinen vaihtoehto.

 

 

Shampoo turkkityypin mukaan

 
 

Jos koirasi pestään usein joko turkin tyypin vuoksi, tai vaikkapa näyttelyuran takia, kannattaa shampoo valita turkin tyypin mukaan. Siksipä suuntaamme nyt katsee karvaan ja sen tarpeisiin.

Tarvitaanko tuuheutta? Volyymia ja paksuutta lupaavat tuotteet ovat hyvä vaihtoehto. Jos koira pestään usein, kannattaa valita tuote, jossa on hoitavia ainesosia.  

Jos koiraa trimmataan saksiin, voidaan haluta lisää myös rakennetta turkkiin. Structurising tai texturising- termit lupaavat apua tähän. Liian hoitavat tuotteet veltostuttavat karvan, mikä ei laskeutuvaturkkisilla niinkään haittaa, mutta ns. pystyyn föönattavilla roduilla se ei ole toivottavaa.

Kauraa sisältävät tuotteet ovat usein helliä iholle. Ne soveltuvat useimmille turkkityypeille, erityisesti kokemukseni mukaan laskeutuville ja pehmeille turkeille. Eräät tuotteet selkeästi parantavat myös ajelujälkeä pehmeäturkkisilla koirilla. 

Jos koirasi on karkeakarvainen, kannattaa valita terrieri-shampoo, tai coarse- maininnalla oleva tuote. Nämä suojaavat karvaa liialliselta pehmenemiseltä.

Ja niin edelleen. Joka lähtöön löytyy tuotteensa. On takkuja estävää, karvanlähtöä hillitsevää, eri värejä voimistavaa vaihtoehtoa.

Yhteenvetona voitaisiin todeta, että huomioi ensimmäiseksi ihon kunto, sen jälkeen pesutiheys ja sen jälkeen muut karvan ominaisuudet joita haluat muuttaa tai vahvistaa.

Luitko jo artikkelisarjan Miten koira pestään ensimmäisen osan? Se löytyy täältä : https://tassutaikuri.fi/blogi/miten-koira-pestaan-osa-1-valmistaudu/

Seuraavassa jaksossa opit, tarvitaanko hoitoainetta, artikkeli löytyy täältä:

https://tassutaikuri.fi/blogi/tarvitseeko-koiran-turkki-hoitoainetta/

3 Comments

 • Milla

  Heippa!

  Tosi kiinnostavaa juttua trimmauksesta ja ylipäätään koiranhoidosta! 🙂 Tulee tarpeeseen näin pentukoiraa harkitsevalle. Mitä mieltä kokoneena koiraihmisenä olet, voikohan hajustettu shampoo häiritä koiran hajuaistia, sillä jos se haju pinttyy turkkiin niin että se haisee vielä ajan päästä ihmisenkin nenään, niin eikö koirakin haista sen sitten koko ajan? Tätä olen tänään pohdiskellut.

  Yksi ihan tekninen palaute minulla on blogiin liittyen: Tämän kirjoituksen fontti on melkoisen vaikealukuinen. Se on ilmeisesti joku ”Rosarivo”-niminen fontti kursiivilla, olisiko mahdollista muuttaa fonttia vaikka niin että ottaisi tuon kursiivin pois, tai laittaisi jonkun sellaisen ”normifontin” (esim. Arial, Times New Roman tms, eli joku mikä on helppo lukea niin kännykältä kuin koneeltakin)? 🙂

  Kiitos kivasta blogista!
  terkuin Milla

  • admin

   Moi Milla ja kiitos kommentista! Mukavaa että olet viihtynyt blogin parissa. Täytyypi paneutua tuohon fonttiasiaan.

   Noista turkinhoitotuotteiden hajusteista – varmasti voimakkaimmat/ pistävimmät tuoksut tuntuu koirankin nenässä. Itse olen pyrkinyt valitsemaan salonkikäyttöön sen verran miedot tuoksut, että. ne ei omaan nokkaan tunnu voimakkailta pesun jälkeen. Käytän laimennettavia tuotteita, joten vaikka alkuperäisessä koostumuksessa tuoksu on voimakas, sen tuntee koirasta lähinnä kun laittaa naaman turkkiin kiinni. Uskoisin että tämän vahvuiset tuoksut ei liian häiritseviltä tunnu koirastakaan. Hajusteherkkien koiranomistajien kannattaa mainita asia heti trimmaukseen tullessa, jotta osataan valita tuoksuton vaihtoehto, niitäkin toki löytyy.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap