Turkinhoito

Miten turkin takkuuntumisen voi estää? 4 konstia

22.02.2019/ Päivitetty ti 16.2.2021

Koiranomistajat kertovat usein, että heidän koiransa turkki takkuuntuu nopeasti. Erityisesti pehmeäturkkisten rotujen kohdalla näin usein onkin. Oikotietä onneen ei ole ja turkkirotu vaatii aina työtä. Oikealla hoidolla takkuja voidaan ennaltaehkäistä tehokkaasti. Miten turkin takkuuntumisen voi estää? 4 konstia – postauksen luettuasi sinula on monta vinkkiä takataskussa.

 

 

1. Säännöllinen harjaus ja kuolleen karvan poisto

 

Joillakin turkin takuttomana pitäminen edellyttää harjausta päivän-parin välein, joillakin viikottain tai hieman harvemmin. Yleensä, mitä pehmeämpi turkki, sitä tiheämmän läpikäymisen se vaatii. Harjatessa turkista lähtee kuollut irtoava karva ja pienen pienet takut, jotka muutamassa päivässä muuttuvat suuremmiksi.

Turkki tulee harjata kohta kohdalta. Metallikammalla tarkistetaan jakaus jakaukselta, että turkki on auki juuresta latvaan. Selvityssuihke, suihkutettava hoitoaine tai harjausneste suojaavat karvaa (joillakin roduilla ei suositella karstaamista/kampaamista likaiselle turkille).

Tässä ollaan takun selvitys puuhissa

Tässä ollaan takun selvityspuuhissa

Karkeakarvaiset, nypittävät rodut kaipaavat nekin kampaamista nyppimisvälistä riippumatta. Niiden kohdalla karstalla ja kammalla saadaan selvitettyä ja poistettua ylimääräinen, takkuun hakeutuva pohjavilla.

 

 

2. Puhdas turkki takkuuntuu vähemmän

 

/var/folders/6k/c0z1c96s5dzck7n1ks5c6r4c0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/IMG_20190130_185606_735-2.jpg

Pehmeän turkin pesuväli on yleensä max. 3 viikkoa. Pehmeä karva, jossa on vain vähän pohjavillaa rasvoittuu ja likaantuu samaan tapaan kuin ihmisen hiukset.  

Kaksikerroksisen turkin on oltava puhdas ja ilmava, jotta se lämmittää kunnolla

Kaksikerroksisen turkin on oltava puhdas, jotta se lämmittää kunnolla

Karkeakarvainen, nypittävä ja kaksikerroksinen, pohjavillainen turkki tulee pestä silloin kun se on likainen tai rasvainen. Jos koira haisee koiralta tai pissalta, se pitää pestä. (Karkeakarvaista ei tule pestä paria viikkoa ennen trimmausta.

3. Huolellinen kuivaus

 

Tämä on tärkein vaihe pesussa. Pehmeää turkkia ei pidä jättää kuivumaan itsekseen, jolloin se jää kiharalle ja hakeutuu helposti takkuun.

Käytä kuivaamiseen fööniä. Harjaa/ karstaa samalla huolella, jolloin turkki suoristuu.  Etene kohta kohdalta. Tarkista lopuksi kammalla, että turkki on selvä joka paikasta. Muista myös kainalot ja nivusalue!  

Kaksikerroksisen turkin voi antaa kuivua itsekseenkin. Tehokkaasta föönauksesta on apua kuolleen karvan ja ylimääräisen pohjavillan poistoon.

4. Lyhyt on helpompi huoltaa

 

Lyhyt turkki takkuuntuu pitkää vähemmän ja kotihoito on kevyempää puuhaa

Lyhyen turkin kotihoito on helpompaa

Rodunomainen trimmaus on tarkoitettu  helpottamaan turkin kotihoitoa.  Sellaisen huoltaminen on asiaan vihkiytymättömälle  liian haastavaa.


Lyhyt kotikoiramalli on useimmilla roduilla kaunis ja käytännöllinen vaihtoehto. Kun kotihoito muuttuu työlääksi ja aikaa vaativammaksi tai takkuja alkaa ilmestyä useammin, on hyvä varata aikaa trimmaukseen. Jokaisella koiralla on oikeus takuttomaan turkkiin. Tarulla on lyhyt, mutta vielä rodunomainen lookki

Tarulla on lyhyt, käytännöllinen mutta vielä rodunomainen lookkiJos sinulla on kysymyksiä turkinhoidosta tai ongelmia koirasi turkin hoidossa, ota ihmeessä yhteyttä kommenteilla, Tassutaikurin facebooksivujen kautta tai instagramin yksityisviestillä – vastaan todella mielelläni!

Entä jos turkki on jo takussa? Katso täältä: https://tassutaikuri.fi/blogi/apua-taa-on-ihan-takussa/

© 2019 metakan.

Luotu Webnodella

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap