Liian pitkät kynnet koiralla
kynsiongelmat

Miten leikkaan koiran kynnet?

 

Koiran kynsien leikkaaminen on yleisin ongelma, josta minulta kysytään neuvoja. Kuinka usein kynnet pitää leikata? Miten ne leikataan? Entä jos leikkaan liian lyhyeksi? Tässä artikkelissa keskityn vastaamaan näihin kysymyksiin. Koiran tai omistajan pelkoon pureudumme toiste.

 

 

 

Koiran kynsien tulee olla niin lyhyet, etteivät ne kosketa lattiaan koiran seistessä neutraalissa asennossa. Pidemmät kynnet vääntävät varpaita virheasentoon ja koko raajan asento muuttuu. Kokeileppa kävellä varpaat ilmassa. Huomaat, miten koko jalkasi jännittyy. Vaikka koira ei ole sinun tavoin kanta-astuja, on vaikutus sama. Lisäksi kynsi kasvaessaan voi kääntyä ja painua anturaan.

 

 

Kynsi koostuu sarveisaineesta ja ytimestä, jonka sisällä on hermo ja               verisuonia. Jos kynttä lyhennetään harvoin, ydin kasvaa kynnen mukana.

 

 

Kynsi koostuu sarveisaineesta ja ytimestä, jonka sisällä on hermo ja verisuonia. Jos kynttä lyhennetään harvoin, ydin kasvaa kynnen mukana pidemmäksi, eikä kynttä pysty enää lyhentämään tarpeeksi.

 

 

 

Liian pitkät kynnet koiralla

 

Kynnen ei tule koskettaa maahan koiran seistessä neutraalissa asennossa.

 

Kuinka usein kynnet pitää leikata?

 
 

 

Yleensä koiran kynnet pysyvät tarpeeksi lyhyenä, jos niitä leikkaa n. kahden viikon välein. Kynnen kasvu ja kuluminen on yksilöllistä. Joillekin riittää kerran kuussa, toisten kynsiä joutuu lyhentämään viikottain.

Jos kynnet on päässeet liian pitkiksi, eikä ytimen kasvun vuoksi niitä saa enää tarpeeksi lyhennettyä, tulee kynsiä leikata useammin. Kerran-kaksi viikossa on sopiva määrä. Samoin jos uskallat leikata vain hiukan, tulee asialla olla pari kertaa viikossa.

 

 

 

Kunnolliset kynsisakset

 
 

Kynsisakset tylsyvät ihan kuin kaikki muutkin sakset. Älä yritä leikata kynsiä tylsillä saksilla. Saat aikaan vain epämukavaa vääntöä ja kynsien lohkeilua.

 

Itse käytän nykyisin pelkästään Millers Forgen kynsisaksia. Niiden etuna on, että kynnestä voi leikata vaikka millin siivun kerrallaan. Huonona puolena on sulkija ja stoppari, jotka joutaa napata tongeilla pois tai vääntää sivuun näkyvyyttä häiritsemästä.

 

 

 

Minun saksistani on ylimääräiset hilut väännetty pois tieltä

 

Punaiset Millersit on oikein suurikyntisille liian pienet. Niille soveltuu paremmin vihreä versio Millerseistä. Rescolla ja Doggymanilla on myös kelpoja ison koiran saksia, mutta niillä et saa leikattua ihan ohuita siivuja.

 

Saksien lisäksi voi olla hyvä varata hemostaattista jauhetta, jolla saat vahingon sattuessa verenvuodon tyrehtymään. Ensiapuna kynttä tulee painaa, ja hemostaattisenkin kanssa painaminen n. puolen minuutin ajan on tarpeen.

 

 

 

Miten kynnet leikataan

 
 
 

 

 

 

Jos kynnet ovat valkoiset, voit erottaa ytimen vaaleanpunaisena alueena kynnen sivusta katsoen. Leikkaa vain valkoista osaa. Mustia tai ruskeita kynsiä on parempi tarkastella alhaalta päin.

 

 

 

 

Kynnet alapuolelta katsottuna.

Jos kynnet ovat jo pitkät, kuten yllä olevassa kuvassa, voit leikata alueen joka on sisältä ontto.

 

 

 

 

Kynnestä on poistettu ontto osa sarveisainetta.

 

Lyhennä kynttä milli milliltä niin kauan, kun kynnen keskusta on ”höttöä”. Kun keskusta muuttuu kiinteämmäksi tai mustassa kynnessä mustemmaksi, olet lähempänä ydintä.

 

 

Voit lyhentää kynttä milli milliltä niin kauan, kun keskusta on ”höttöä”. Kun keskusta muuttuu kiinteämmäksi, tai mustassa kynnessä mustemmaksi, olet lähempänä ydintä.

 

 

 

 

Tässä ydin kuultaa jo lähempänä.

Jos olosi on epävarma, voit lopettaa tässä vaiheessa ja jatkaa 3-4 päivän kuluttua. On parempi leikata usein ja vähän, kuin yrittää liikaa kerralla.

 

 

 

 

Tämän lyhyemmäksi ei kannata yrittää.

Harvemmin ytimet näkyvät noin punakoina, kuten yllä. Jos tähän saakka päästään, ydin todennäköisesti lähtee vetäytymään, ja asiaan voidaan palata muutaman päivän kuluttua.

 

 

 

 

Kynnet on saatu lähtötilanteeseen nähden oikein hyväksi. Nyt kannattaisi leikata seuraavan kerran jo muutaman päivän päästä.
 
 

 

Kannustan rohkeasti tarkastelemaan ja kokeilemaan. Jos kynsien leikkaaminen pelottaa joko sinua tai koiraasi, voit keskittyä treenaamaan tassujen käsittelyä ja pitelemistä palkan kanssa. Palkkaa kun koira rentoutuu. Lisäksi voit ehdollistaa kynsisaksia mukavammaksi palkinnon avulla. Itse leikkaamiseen saat apua trimmaajalta tai eläinlääkäriltä tarvittaessa.

 

 

Toivottavasti tästä oli apua. Olisiko sinulla kysyttävää/ kommentoitavaa?

 

 

Lisää asiaa kynsistä löydät

 

 

Tassuapu-sivustolta löytyi oikein hyvä artikkeli kynsien leikkauksesta videoiden kera:

https://www.tassuapu.fi/blogi/koiran-kynsien-leikkaus/
 
 

Piditkö tästä artikkelista? Jaa ihmeessä se kavereillesi facebookissa:

3 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap