Turkinhoito

Miten koira pestään osa 1. Valmistaudu!

Koiran peseminen pienessä asunnossa tai muuten vain asuintiloissa ei aina ole kaikista houkuttelevin homma. Kämppä kastuu ja haisee märälle koiralle. Motivaatiota saattaa syödä myös vaihteleva lopputulos taistelupesun seurauksena. Tässä Miten koira pestään- artikkelisarjassa opit keinoja, joilla voi helpottaa pesu-urakkaa huomattavasti ja saada koiran puhtaaksi. Aloitamme valmistautumisella.

 

Ensinnäkin, kovin kiireessä pesuhommiin ei kannata ryhtyä. Vaikka itse peseminen ei vie kauan, koira lukee mielentilojasi kuin avointa kirjaa. Jos pesuhetki ei aiemminkaan ole edustanut mieluista ja rentouttavaa hetkeä, älä pahenna tilannetta toimimalla kiireellä.

Seuraavin ohjein oletkin melko pitkällä urakassa.

 

 

Milloin koira pitää pestäTänäkin päivänä kuulee toisinaan, että koiraa ei saisi pestä. Perusteluna näkemykselle käytetään mm. että turkin tulee olla rasvainen, jotta koira tarkenee.

Totuus on, että rasvainen turkki ei lämmitä koiraa paremmin kuin puhdas, sen enempää kuin rasvaiset hiukset omaa päätäsi. Päin vastoin; karva tarvitsee väliinsä ilmaa lämmittääkseen.

Eniten tarvittavaan pesutiheyteen vaikuttaa koiran turkin tyyppi (eli koiran rotu). Pohjavillaiset kaipaavat pesua vain n. 2-4 kertaa vuodessa, villakoirat ja muut pienet seurakoirat jopa parin viikon- enintään parin kuukauden välein. Mitä pidempi koiran turkki on, sitä useammin se pesua kaipaa. Karkeakarvaiset, nypittävät koirat pestään harvoin, koska turkki hylkii likaa todella hyvin. Näiltäkin roduilta jalat ja mahanaluset pestään kuten muiltakin, aina niiden likaantuessa.

 

Nyrkkisääntö on, että turkki tulisi pestä kun se on likainen, eli näkyvästi likainen tai käsiin likainen (tuntuu rasvaiselta/käsiin jää rasvaa/likaa kun kosket koiraan) tai koira haisee. Koira ei viihdy likaisessa turkissa. Likainen turkki myös kuluu ja katkeilee puhdasta turkkia helpommin.

 

 

 

Tiheät pesut, joita pehmeä turkkiset (=likaa hylkimätön yksinkertainen turkki) saavat osakseen, voivat kuormittaa koiran ihoa. Valitse sopiva shampoo turkin ja ihon kunnon mukaan.

 

Koira tulisi pestä kun turkki näyttää tai tuntuu käsiin likaiselta, tai koira haisee.

 

 

Selvitä takut jo ennen pesua

 
 

Ennen pesua selvitellään mahdolliset takut. Takkua ei yksinkertaisesti kannata pestä. Saatat saada shampoon takkuun, mutta huuhdeltua sitä ei saa. Pesuaineita ei ole tarkoitettu jätettäväksi koiran iholle. Kohta jää tahmeaksi, selvittäminen käy mahdottomaksi ja takku vain suurenee. Käy siis turkki kohta kohdalta läpi karstalla/harjalla. Tarkista vielä kammalla varovasti, että turkki on selvä. Muista, että kampa ei ole takunselvitysväline. Jos tätä yrität, saat koirasi inhoamaan koko turkinhoitoa.

 

Takut tulee selvitellä ennen pesua.

 

 

Takkujen ennaltalehkäisyyn löydät neuvoja 

Täältä


Jos pohjavillarodulla on paksuakin paksumpi turkki, kannattaa sille suorittaa harjaus ennen pesua. Enimmät pohjavillat siis harjataan pois. Näin säästät vettä, pesuainetta ja aikaa. Pestessä ja kuivatessa kuollutta karvaa ja pohjavillaa irtoaa lisää, eli viimeisen päälle ei tässä vaiheessa tarvitse harjata.

 

 

Käytä koirille tarkoitettua, laimennettavaa pesuainetta

 
 

Kissan, koiran ja hevosen ihon pH on n 7, eli neutraali. Ihmisen taas hieman hapan, 5.5. Pääsääntö on, että ihmisen shampoot eivät sovi eläimille. Kuolemaksi ne eivät sentään ole, eli hätätilassa voit toki laimentaa omaa shampoota jos muuta ei ole käsillä.

Suosittelen käyttämään laimennettavia shampootiivisteitä seuraavista syistä.

  1. Ne tulevat halvemmaksi. Jos turkin haluaa puhtaaksi, menee pieneenkin koiraan shampoota 2,5dl.
  2. Laimennettava shampoo on helpompi levittää. Sen voi kaadella vaikkapa nokallisesta juomapullosta suoraan koiran turkkiin ja hangata sitten ihoon. Kermamaiset, laimentamattomat aineet vaativat tuplasti voimaa saadaksesi ne levittymään kunnolla turkkiin.
  3. Kermaisen paksu shampoo on myös hankala huuhdella ja vaatii paljon enemmän vettä lähteäkseen turkista.
Hoitoainetta kannattaa käyttää jos koiran turkki on pehmeä, sähköistyvä tai takkuuntuu helposti. Hoitoaineen tarkoitus on palauttaa turkki tilaan, jossa se oli ennen shampoon kuivattavaa vaikutusta. Hoitoaineen käyttö voi suojata mm. karvan katkeilulta ja turkin kulumiselta. Hoitoainessa löytyy  myös laimennettavia tuotteita, jotka tulevat käytössä edullisemmaksi.

 

 

Laimenna shampoo valmiiksi

 
 

Laimennettava shampoo sekoitetaan veteen. Tätä varten kannattaa ottaa pullo tai astia. Esimerkiksi nokallinen juomapullo tai tyhjä tiskiaineputeli käy tähän hyvin. Saatavilla on myös tähän tarkoitettuja pulloja, joissa on mukana mitta-asteikot vedelle ja shampoolle.

 

 

 

 

Mittaa astiaan ensin lämmin vesi.  Lisää sopiva määrä shampoota. Shampoo liukenee kunnolla vain lämpimään veteen, eikä koirakaan tykkää kylmästä pesuaineesta. Jos laitat ensin shampoon ja lisäät veden,  shampoo alkaa vaahdota ja vesi ei enää mahdukaan. Sekoita hyvin.

 

Jos käyttämäsi shampoon sekoitussuhde on 1:10 ja tarvitset puoli litraa valmista shampoota, mittaat siis 4,5dl vettä ja 0,5dl shampoota. Aivan millin tarkka ei tarvitse olla. Jos koira pestään usein, vaikkapa viikon-kahden välein, laimeampi seos voi riittää. Jos taas tulossa on kerran vuodessa tapahtuva rupeama, voi hiukan tuhdimpi seos ajaa asiansa paremmin. Tällöin kannattaa koira vaahdottaa pariinkin kertaan.

 

 

Varaa muut välineet valmiiksi

 
 

 

 

Pesutapahtumaa varten tarvitset myös pyyhkeitä ja suojaessun. Jos koira on suuri tai sillä on tapana ravistella, suosittelen riipaisemaan omatkin vaatteet pois. Pikkukoirille apua löytyy ammeesta; jalallinen amme poistoputkella säästää selkää ja vältyt myös itse kastumiselta.

Ja sitten hommiin!

Seuraavassa jaksossa opetan, miten valitset sopivan shampoon koirasi turkille, ja miten koira pestään.

Artikkelisarjan kakkososaan https://tassutaikuri.fi/blogi/miten-valitsen-sopivan-shampoon-koiralle/

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap