Trimmaus

Mistä tiedän että trimmaaja osasi asiansa?

16.09.2019

Trimmaaja-nimikettä voi käyttää kuka tahansa. Trimmaajia, kuten koiranomistajiakin on moneen lähtöön. Jos sinulla ei ole kovin paljoa kokemusta koirista ja turkinhoidosta voi valinta olla vaikeaa. Kaupungeissa tarjontaa voi olla paljon ja hinnat vaihtelevat joskus suuresti. Maaseudulla ei ehkä valinnanvaraa ole, mutta silloinkin koiralleen haluaisi hyvää ja miettii, maksanko hyvästä palvelusta ja lopputuloksesta. Tässä muutamia vinkkejä  sinulle, joka mietit, miten löytää osaava ja luotettava tekijä, tai saitko rahoillesi tarpeeksi vastinetta ja koirasi hyvinvointia lisäävän palvelun. 

Trimmaaja ei ole suojattu ammattinimike ja koulutus alalle on vielä tuore asia Suomessa. Suomen trimmauskouluista valmistuu eläintenhoitajia eläinten trimmaamisen osaamisalalta. Alalla toimii paljon kouluttamattomia alan rautaisia ammattilaisia, mutta myös niitä, joilta ammattitaitoa puuttuu, koulutuksella tai ilman.  

Taustat antavat vinkkiä koirakokemuksesta

Useimmilla yrityksillä on  joko kotisivut, facebooksivut tai molemmat, joista löytyy tietoa yrityksestä ja yrittäjästä.  Jos yrittäjä on toiminut alalla pitkään,  hänellä todennäköisesti on liuta tyytyväisiä asiakkaita.

Tuoreita yrittäjiä on alalla paljon. Monilta löytyy kuvia tai muita referenssejä, jotka antavat osviittaa tehdyn työn laadusta. Tyytyväiset asiakaspalautteet on tietysti aina plussaa. Onko palveluntarjoaja pitkän linjan koiraharrastaja, löytyykö häneltä trimmattavia rotuja, mahdollisesti näyttelytaustaa ja sitä kautta kennelmaailman tuntemusta? Näiden kautta kokemusta ja osaamista voi olla huomattava määrä sekä koirien käsittelystä että trimmaamisesta.

Trimmattu on siisti…

Joskus kuulee tarinoita, jossa asiakas on joutunut trimmauksen jälkeen ihmettelemään, tehtiinkö siinä trimmauksessa mitään. Tässä. kohtaa itselläni soi hälyytyskellot. Trimmattu on yleisilmeeltään siisti, vaikka koiraa ei olisi trimmattu ”ihan lyhyeksi”. Siistein lopputulos trimmauksesta syntyy kun pesetät koirasi trimmaajalla. Myös nypittävät saavat parin asteen verran viimeistellymmän lopputuloksen pestyinä. Turkki tuoksuu ja tuntuu puhtaalle ja raikkaalle.  Trimmausjälki on mahdollisimman tasainen, erityisesti leikattavilla.  Mutta vaikka olisit omistajana pessyt koirasi itse, tulee lopputuloksen olla siisti. Kotipesu ei vastaa ammattilaisen tekemää pesua ja turkki voi olla vaikea saada kunnolla suoraksi, mikä jonkin verran huonontaa trimmausjälkeä. Samoin jos koirasi kynsin hampain vastustaa trimmausta. Sinun ei kuitenkaan tulisi joutua olemaan huolissasi siitä, että joku luulee sinun trimmanneen koirasi itse ja se nolottaa sinua

Ja takuton

Takkuja ei koirasta saa trimmauksen jälkeen löytyä. Trimmaus on koirasi hyvinvoinnista huolehtimista. Takkuuntunut turkki on hyvinvoinnin este ja jos niitä ei ammattilainen saa trimmauksessa poistettua, ei trimmaaja ole hoitanut hommaansa kunnolla. 

Kokemattomana trimmaajana antauduin itsekin aluksi selvittelemään takkuja asiakkaiden toivomuksesta ihan liikaa. Tällöin työ kestää kauan, trimmauskokemus ei ole koiralle miellyttävä, eikä siistiä lopputulosta tahtonut syntyä millään. Ammattitaitoinen ja osaava trimmaaja  kertoo sinulle heti alkuun, pystytäänkö turkkia selvittämään, muussa tapauksessa se tulee ajella. Jos selvltettävien takkujen määrä on kohtuullinen, osaava trimmaaja myös pesee ja föönaa koiran työn jälkeen. Muussa tapauksessa siinä on jo huomenna uusi takku.

Kurkistus tassuihin

Ammattitaitoinen trimmaaja tekee aina tassut, päältä ja alta. Anturoiden välit on hygieniasyistä syytä siistiä kunnolla karvoista, sillä niihin jää lika ja koteus, kun ne ovat kosketuksissa jatkuvasti maahan. Kurkkaa siis tassun pohjiin, ihan anturanväleihin asti. Myös intiimialueet siistitään joka trimmauksen yhteydessä. 

Vahinkoja sattuu ammattilaisellekin

Entä jos koiralla on trimmauksen jälkeen haava tai ihoärsytystä? Jos vahinko sattuu trimmauksen yhteydessä, hyvä trimmaaja kertoo siitä kyllä.Hän osaa myös ennakoida mahdollisia ongelmia ja valmistaa sinua niihin. Nypittävillä voi esiintyä vaaratonta ihon punottelua päivän-kaksi nyppimisen jälkeen, eikä tästä ehkä joka kerta muista mainita. Jos korvia nypitään harvoin, voi koira ravistella jonkin aikaa. Jos pitkä turkki ensimmäistä kertaa ajellaan lyhyeksi syystä tai toisesta, osaa ammattilainen myös varoittaa koiran hämmennyksestä ja mahdollisista ihoreaktioista. 

Kehtaatko kulkea koirasi kanssa kylillä?

Kukaan trimmaaja ei pysty lupaamaan, että koirasi on trimmauksen jälkeen kaunis, varsinkin jos turkinhoidossa on tullut mutkia matkaan (vaikka takkujen muodossa, tai koira vastustelee kovasti). Suurin osa trimmauksista on kotitrimmauksia kotikoirille, eikä kotikoirasi varmastikaan näytä näyttelytähdeltä, ei tarvitsekaan. Hyvä mittari on, kehtaako koiran kanssa mennä kaupungille vai haluaako sen piilottaa kuukaudeksi trimmauksen jälkeen. Poikkeus on umpi takussa ollut koira, jonka trimmaaja joutuu ajelemaan lähes kaljuksi. Tällöinkin vähimmäisvaatimusena on, että jälki on kohtuullisen tasainen.  (Näyttelytrimmaus on ihan oma lukunsa, enkä puutu siihen tässä artikkelissa.)

Toivottavasti sait tästä apua. Nyt vain omaa trimmaajaa etsimään ja syksyn sateita kohti. 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap