Trimmaus,  Turkinhoito

Milloin on aika lopettaa karkeakarvaisen nyppiminen

Karkeakarvaisten rotujen turkki on oikein hoidettuna kaunis ja käytännöllinen. Iho voi hyvin ja karvapeite suojaa koiraa niin likaantumiselta kuin kastumiseltakin. Nypittävillä karvaa ei juuri irtoa trimmausten välillä. Joissakin tilanteissa turkin leikkaaminen on kuitenkin nyppimistä parempi vaihtoehto. Milloin siis on oikea aika luopua karkeakarvaisen turkin nyppimisestä?

 

 

Nyppimisen ei pidä sattua

 

Jos koiran karvanlaatu on lähtökohtaisesti huono, voi nyppiminen olla kivuliasta ja vähintäänkin epämiellyttävää. Huonoturkkisia karkeita löytyy joka rodusta. Ihan nuorena ei lopullista turkin laatua vielä tiedä. Murrosiän jälkeen muutosta parempaan ei enää yleensä ole odotettavissa. Ravitsemuksella ja eräillä sairauksilla voi olla vaikutusta karvan laatuun.

 

Heikkolaatuinen karva ei toimi nypittynäkään hyvin ja nyppiminen voi olla varsin epämukavaa koiralle

 

Huono karkeakarvaisen turkki ei ole karkeaa eikä yleensä irtoa helposti. Väri saattaa olla mattainen, turkki tuntua pehmeältä ja takkujakin voi tulla helposti. Turkki ei toimi nypittynä juurikaan paremmin kuin leikattuna. Nyppimisen lopputuloksesta ei tahdo saada hyvää millään.

 

Kiltti koira suostuu kyllä nyppimiseen, mutta mukavalta se ei tunnu. Kaikki rettelöinti ei toki tarkoita sitä, että trimmaus on kivuliasta. Jos pennun totuttaminen trimmaukseen on jäänyt väliin, voi koira vastustella kovastikin.

 

 

 

Tämän koiran trimmaukseen kuuluu nykyisin pesu ja trimmaus leikkaamalla. Koira ja omistaja ovat tyytyväisiä.

 

 

Ikääntymisen vaikutukset trimmaukseen

 

Iäkkään koiran iho muuttuu ohuemmaksi ja herkemmäksi. Pohjavillan määrä voi lisääntyä. Myös esimerkiksi nivelvaivat ja muut fyysiset vaivat saattavat vaikeuttaa nyppimistä. Yleensä kymmenen ikävuoden tienoilla on hyvä hetki harkita nyppimisestä luopumista.

 

Kun ikää karttuu, koiran iho ohenee ja nyppiminen voi tuntua epämukavalta. Fyysiset vaivat voivat vaikeuttaa trimmausta

 

 

 

Jos koiralla on vaikkapa sydänsairaus, kannattaa tämäkin ottaa huomioon trimmaustapaa valitessa. Trimmaustilanne on stressaava, eikä sairasta koiraa kannata rasittaa yhtään enempää kuin on pakko. Leikkaamalla trimmaaminen kuormittaa vähemmän ja käy nopeammin.

 

 

Kastroidun/steriloidun turkki muuttuu

 

Kastraation/sterilisaation vaikutukset turkkiin ovat tavallisesti kielteisiä. Karvanlaatu voi pehmentyä, pohjavillan määrä voi lisääntyä radikaalisti ja karva on tiukemmassa.Kastroinnin/steriloinnin jälkeiset turkin muutokset näkyvät n. vuoden päästä lopullisessa muodossaan. Päätös trimmaustavasta kannattaa tehdä sen jälkeen.

 

Kastraatio/sterilointi vaikuttaa yleensä kielteisesti karvan laatuun ja määrään. Jos muutokset osoitteutuvat pysyviksi, on parempi luopua nyppimisestä.

 

Jos pohjavillan määrä lisääntyy, on erityisen tärkeää poistaa sitä kampaamalla turkkia ihan pohjaa myöten. Erityisesti takaosan, hännän tyven, nivusten ja niskan/kaulan alueella poistettavaa voi olla paljonkin. Tämä sallii turkin hengittää paremmin ja iho-ongelmien riski pienenee.

 

Leikattu turkki ei yleensä palaudu ennalleen

 

Kerran leikattu turkki ei palaudu nypittäväksi itsekseen. Leikkaaminen muuttaa turkin rakenteen ja myös väriä. Päätös karkean turkin leikkaamisesta on siis pysyvä.

 

Turkin palauttamiseen nypittäväksi tulee olla todella painavat perusteet, mikäli sille ylipäätään on mahdollisuuttakaan. Siksi trimmaustapaa tulee harkita tarkkaan ja pyrkiä valitsemaan koiran kannalta paras vaihtoehto. Ulkomuoto on toissijainen seikka ja leikattunakin voidaan säilyttää rodulle tyypillisiä piirteitä.

 

 

 

Leikattunakin koira voi näyttää rotunsa edustajalta, vaikka nyppiminen olisikin se ”oikea” tapa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap