kynsiongelmat

Lisää asiaa kynsistä- eli miten ne leikataan

14.01.2019

Edellisessä tekstissäni toin esiin näkökulmaa kynsien leikkauksen aloittamiseen pennun kanssa.  Ajattelin jatkaa samalla teemalla. Eli miten ne kynnet sitten kannattaa leikata? Ja miksi se on niin tärkeää?

Jos kynsiä ei leikata

Jos kynnet saavat kasvaa vapaasti, ne alkavat väännättää koko varvasta virheasentoon aiheuttaen kipua sekä varpaisiin, että koko raajaan. Toinen ongelma on ytimen venyminen kynnen kasvun myötä, jolloin kynsiä ei pysty enää leikkaamaan tarpeeksi lyhyeksi. 

Nämä kynnet ovat liian pitkät ja varpaat kääntyvät virheasentoon.

Ongelmana jännitys

Kotioloissa kynsien leikkauksessa ongelmaksi tulee joko tilanteeseen liittyvä jännitys tai se, ettei kynttä uskalleta lyhentää tarpeeksi, usein molemmat. Jos kynttä leikataan rajusti niin että ydin katkeaa tyveltä, on tilanne koiralle kivulias ja tulehdusaltiskin. Tavallisempaa on, että leikataan hieman ytimen kärkeen. Tällöin koira ei välttämättä edes huomaa tilannetta. Vuodon saa tyrehtymään tyrehdytyspulverilla tai pelkästään kynnen päätä painamalla. Perunajauhostakin voi olla apua. Tärkeää on jatkaa kynsien leikkaus loppuun ja pysyä itse rauhallisena.

Mustat tai valkoiset – kumpi on helpompaa?

Kynsihän koostuu siis sarveisaineesta ja ytimestä. Ytimessä on hermoja ja verisuonia. Ydin erottuu viereisissä kuvissa vaaleanpunaisena valkoisen sarveisaineen keskellä.

Valkoisten kynsien leikkaus koetaan usein helpommaksi kuin mustien. Tämä johtuu siitä, että kynnen ydin näkyy sivusta katsottaessa hyvin. Toisaalta, kynnen päästä katsottaessa mustassa kynnessä ydin erottuu helpommin.

Yksinkertaisin konsti jonka olen oppinut kynsien leikkuusta, on liu’uttaa kynsisaksia kynnen tyvestä kohti kärkeä. Kun saksi pysähtyy ikäänkuin omaan koloonsa – pieneen ”syvänteeseen” kynnessä, voi kynnen katkaista siitä kohti turvallisesti. Normaalisti kynsi tulee leikattua näin riittävän lyhyeksi, kunhan kynsiä leikataan tarpeeksi usein.

Jos kynnet halutaan oikeasti lyhyeksi, on parempi katsoa kynnen päätä. Kynttä lyhennetään ihan pieni siivu kerrallaan, kunnes kynnen keskusta näyttää tummemmalta, mitä sen ympäristö. Mitä laajempi ja tummempi tämä alue kynnen keskellä on, sitä lähempänä ydintä ollaan. Mustista kynsistä tämä ydin, tumma alue erottuu helpommin kuin valkoisista. 

Liian pitkä ydin

Jos kynnen ydin on kynsien liian harvan leikkaustahdin ja liiallisen kasvun vuoksi päässyt venymään, kannattaa kynsiä leikata joka viikko vähän kerrallaan, mieluummin tällä viimeksi mainitulla menetelmällä, jolloin ydin vähitellen vetäytyy. Ideaalitilanteessa kynnet eivät osu maahan koiran seistessä ja kävellessä. 

Aina kynsien leikkaus ei onnistu kotona lainkaan tai tilanne on yksinkertaisesti liian epämiellyttävä molemmille osapuolille. Kokenut trimmaaja osaa yleensä käsitellä koiraasi niin, että tilanne sujuu ongelmitta jännittävänkin koiran kanssa. Saatat  haluta myös tarjota koirallesi tassutrimmin, jolloin myös tassukarvat siistitään, tai tassuhoidon, jolloin kynsien leikkauksen ja tassukarvojen lisäksi kynnet hiotaan ja anturat hoidetaan myös. Tuonnempana tulossa blogiin postausta tassuhoidosta. Ota rohkeasti yhteyttä!

Toinen artikkeli kynsistä löytyy https://tassutaikuri.fi/blogi/2020/01/10/kynsijuttuja-ja-miksi-se-on-vaikeaa/

e-mail: tmitassutakuri@gmail.com

gsm

045-6309663

Karvattomat tassut ja leikatut kynnet kuuluvat joka koiran oikeuksiin. Kuvassa Huldan varpaat.

© 2019 metakan.

Luotu Webnodella

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap