koiran perushoito

Koiran korvien hoidosta

11.03.2019/Päivitetty 1.4.2021

Koiran korvien hoidosta käydään aika-ajoin keskustelua paljonkin. Viime aikoina on näkynyt monenlaista mielipidettä siitä, tuleeko koiran korvakäytävän karvat nyppiä. Villakoirilla, snautsereilla, monilla nypittävillä roduilla ja myös monilla pienillä seurakoirilla korvakäytävien karvankasvu on runsasta. Milloin korvakarvat siis nypitään ja miten? Entä kuinka usein korvia tulee puhdistaa?

Milloin koiran korvat tulee puhdistaa?

Puhtaita, kuivia, karvattomia korvia ei tarvitse puhdistaa eikä kaivella. Jos korvassa näkyy eritettä, voi sen puhdistaa pyyhkäisemällä korvanpuhdistusliuoksella kostutetulla vanulapulla. Luppakorvaiset koirat kaipaavat korvien puhdistusta useammin kun pystykorvaiset.

Jos eritettä on runsaasti tai korvakäytävä haiskahtaa, korvan voi puhdistaa korvanpuhdistusliuoksella, esim. Epi-Otic, Oroclear tms. (Epi-Otic on näistä tehokkaampi, mutta voi kuivattaa ihoa liikaa tiheästi käytettynä). Kuivalle ja karstaiselle valitaan öljypohjainen tuote. Punoittava, kutiseva korva kannattaa näyttää eläinlääkärille, samoin jos korva haisee puhdistuksista huolimatta. Korvatulehduksen voi aiheuttaa bakteeri tai vaikkapa hiiva. 

Miten koiran korvat puhdistetaan?

Korvien puhdistus tapahtuu tiputtamalla korvakäytävään muutama tippa puhdistusliuosta ja sitten hankaamalla korvaa pyörivällä liikkeellä. (Noudata käyttöohjetta, ne vaihtelevat ja tuotteita on monenlaisia tarjolla). Tämän jälkeen voi koiran antaa ravistella, jolloin suurin osa liuoksesta poistuu. Sitten korvat pyyhitään kuivalla vanulapulla. Pikkusormea pienempää ei kokemattoman kannata korvaan laittaa, vaikkakin koiran tärykalvo on hyvin suojassa L-kirjaimen muotoisessa sisäkorvassa.

Pitääkö korvakäytävän karvat nyppiä?

Monilla roduilla, kuten
villakoirilla ja snautsereilla saattaa korvakäytävissä kasvaa karvaa todella
paljon. Monet eläinlääkärit suosittavat, ettei korvakarvoja nypittäisi, jos
korva on puhdas, ei haise, iho on kuiva eikä korva kutise eikä korvaongelmia
kuten tulehduksia ole olllut. 

 

Monet koirat kuitenkin oireilevat karvaisia
korviaan hankaamalla korvia tassuilla, hankaamalla korvia lattiaan jne. Usein
myös korvakäytävän karvat keräävät itseensä runsaastikin eritettä.
Parhaimmillaan karvan tukkimat korvat kuulevat huonosti. Tällöin korvakarvat tulisi nyppiä säännöllisesti.

Nämä korvat olivat ehdottomasti nyppimisen tarpeessa

 

Nämä korvat ovat ehdottomasti nyppimisen tarpeessa

 

Pennulle korvakarvojen nyppiminen tulisi aloittaa vasta hampaiden vaihtumisen jälkeen, jolloin karva alkaa irrota helpommin. Aiemmin kannattaa kuitenkin totuttaa pentua nyppimiseen ottamalla karvan silloin, toisen tällöin.

Nyppiminen on hieman harjaanjohtava termi, sillä käytännössä korvakarva vedetään ulos. Älä koskaan leikkaa korvakäytävän karvaa! Siitä ei ole mitään apua, koska karvan toinen pää jää kuitenkin korvakäytävään, eikä sitä välttämättä saa sieltä millään pois kun jäljellä ei ole mistä vetää.

Apuna on hyvä käyttää korvapuuteria, sillä monesti korvan erite on myös kostuttanut karvaa, mikä vaikeuttaa nyppimistä. Hyvä korvapuuteri myös kuivattaa korvaa ja ennaltaehkäisee bakteerien muodostumista. Turvallisinta nyppiminen on suorittaa sormin. Tupsauta korvapuuteria hieman korvakäytävän karvoihin ja vedä ne ulos. 

Onko korvakäytävän karvojen nyppimisestä haittaa?

Harmia korvakäytävän karvojen nyppimisestä voi koitua jos korvia ei nypitä usein tai niitä ei ole nypitty koskaan, mutta syystä tai toisesta ne on pakko nyppiä kerralla (esim. tulehdus, erite on juuttunut karvaan ja tehnyt niistä kovan pallon, korvat kutisevat). Tällöin korvan tilanne muuttuu yhtäkkiä ja koira reagoi tilanteeseen ravistelemalla voimakkaasti ja toistuvasti.

Tässä on vaarana ns. verikorvan kehittyminen, eli ravistelu saa aikaan verenvuotoa hiusverisuonista ja veri pakkautuu korvalehteen. Joskus sitä saattaa tihkua korvalehden päistä. Tilanne on kivulias koiralle ja vaatii eläinlääkärikäynnin. Joskus verikorva kehittyy kun erittäin takkuinen ja huopaantunut korva ajellaan. Pitkään puristuksissa olleeseen korvalehteen pääsee veri kiertämään kunnolla, ja korvalehdistä saattaa alkaa jopa tihkua verta.

Jos koira ravistelee voimakkaasti nyppimisen jälkeen, kannattaa korvat suojata hupulla tai sukalla päivän-parin ajan, jolloin koiran olo jo helpottaa. Korvan kutinaa voi lievittää dermacool-suihkeella ulkokorvaan (ei suoraan korvakäytävään) ja korvakäytävä puhdistaa puhdistusliuoksella. 

Varo verikorvaa- postauksessa lisää asiaa koiran korvista:

https://tassutaikuri.fi/blogi/varo-koiran-verikorvaa/

© 2019 metakan.

Luotu Webnodella

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap