Ethän unohda pennun käsittelykoulutusta
Ihana kevät ja pentusesonki on täällä! Siksi on hyvä ajankohta nostaa pennun käsittelykoulutus tapetille. Useamman kouluttaja- ja trimmaajakollegan kanssa keskusteltuani olen tullut siihen tulokseen, että koiranomistajien motivaatio käsittelyn kouluttamiseen ja hoitotoimiin totuttamiseen on korkeimmillaan silloin, kun asiassa ilmenee joku ongelma. Minimivaatimus olisi, että koira hyväksyy käsittelyn. Paras mahdolinen taas se, että käsittely maistuu hyvältä ja on mukavaa. Pahin skenaario – eikä lainkaan harvinainen – on se, että koira pelkää käsittelyä. Ethän unohda pennun käsittelykoulutusta?
Käsittely koiran silmin
Koira ei ole kädellinen, eikä sille näin ollen ole luontaista toisen koskettelu tai kosketeltavana oleminen. Käsittelyyn pitää siis totuttaa ja kouluttaa. Mitä pienempänä, sitä paremmin koira hyväksyy käsittelyn osaksi omaa arkea. Lähtökohtaisesti koiralla ei ole negatiivisia kokemuksia käsittelystä, joten oikealla tavalla ja järjestelmällisesti toteutettuna käsittelystä on melko helppoa saada neutraali tai jopa positiivinen kokemus.
Aloita käsittelykoulutus heti
Pennun saapuessa luovutusikäisenä uuteen kotiinsa, on kiihkeintä sosiaalistumisvaihetta jäljellä 4-5 viikkoa. Tässä ajassa pennulle kannattaa esitellä kaikki sen elämänpiiriin kuuluvat asiat. Pennun persoonallisuudella on väliä. Reipas ja rohkea pentu suhtautuu asioihin avoimesti ja hyvän palkan avulla on kaikesta helppo saada mukavaa. Jos pentu on luonteeltaan pelokas, eli suhtautuu varauksella uusiin asioihin, tarvitaan positiivisia kokemuksia rutkasti enemmän.
Käytä hetki aikaa sen miettimiseen, mitä asioita pennullesi tapahtuu päivittäin, viikoittain ja kuukausittain. Missä ympäristöissä pentu liikkuu? Ketä ihmisiä se tapaa? Minkälaista käsittelyä pentu kohtaa? Muista, että ensimmäinen kerta on ainutlaatuinen ja siihen kannattaa panostaa. Silloin muodostuu ensimmäinen mielikuva asiasta. Mitä enemmän asia pennun elämään kuuluu, sitä tärkeämpi positiivinen kokemus on.
Korvenkoira on kirjoittanut kattavan postauksen käsittelyyn totuttamisesta:
Käsittelyn harjoitteleminen
Käsittelyn suhteen kaikille roduille kannattaa opettaa joka paikkaan koskeminen, silmien, korvien ja suun tutkiminen, hampaiden harjaus, tassujen nostelu ja pitely ja kynsien leikkaus. Turkkia kannattaa harjata ja kammata. Turkkiroduilla pesu, kuivaus ja harjaus kannattaa sisällyttää viikkorutiineihin.
Hyödynnä harjoittelussa niitä hetkiä, kun pentu ei ole riehakkaimmillaan. Harjoitukset voivat olla lyhyitä. Harjoittele kun pennulla on hieman nälkä, niin ruokapalkka toimii paremmin. Palkassa ei kannata säästellä! Opetteluvaiheessa palkkaus pitää olla tiheä. Kun asia on jo tuttu, palkkaa harvennetaan. Jos ruokapalkka ei toimi, voit tehdä pienen hetken ja palkata leikillä.
Koiran käsittelypelko
Trimmaamotyössä kohtaan lähes päivittäin koiria, joita käsittely pelottaa. Aste-eroja löytyy lievästä ahdistuksesta paniikkiin. Pelko on ikävä tunne, joka aiheuttaa fysiologisia muutoksia ja myös käyttäytymistä, joka usein on ihmisen kannalta ongelmallinen. Pelon taustalla voi olla ikäviä kokemuksia ja kipuongelmia, mutta tavallisinta on käsittelykoulutuksen puute.
Koiran pelkoon tulee aina suhtautua vakavasti ja yrittää helpottaa sitä kaikin mahdollisin tavoin. Koulutuksellisin keinoin voidaan päästä hyvin eteenpäin. Pelko kuitenkin vaikeuttaa oppimista. Koiran oloa voidaan yrittää helpottaa feromonivalmisteilla ja täydennysrehuilla. Jos pelko on suurta, kannattaa hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle. Pelkkä lääkitys harvemmin tuo kestävää tulosta, mutta kun koiran mieli on rauhallisempi, voi se mahdollistaa uudelleen oppimista.
Lue myös: