Trimmaus

Cockerspanielin trimmaus

Minulla on ollut ilo ja kunnia opiskella cockerspanielin trimmausta Satu Utriaisen (Trimmaus Kajaani, kennel Allways) johdolla jo monta kertaa. Tänään Satu saapui Raaheen mukanaan Kaja-cockeri. Cockerspanieli on oivallinen esimerkki trimmattavasta rodusta, jossa jokainen työvaihe on tarkoituksen mukainen niin turkin kotihoidon, hygienian kuin ulkomuodonkin parantamisessa. Cockerspanielin trimmaus tulee tehdä n. 8-10 viikon välein, myös kotikoiralle.

Kaja ennen trimmausta

 

 Nyppiminen on se juttu, cockerillakinCockerspanielin turkinhoidon kulmakivi on säännöllisen pesun ja föönauksen ohella kuolleen, hiusmaisen ”höttökarvan” poistaminen nyppimällä. Hiusmainen, pehmeä ja heikkopigmenttinen karva saa turkin takkuuntumaan ja näyttämään huonolta.

Nypittävät alueet ovat runko, kuono, päälaki, etujalan etu- ja ulkopuoli ja takareisi. Myös koristekarvat on hyvä käydä huolellisesti läpi karstan, kamman ja mahdollisesti pohjavillaharan avulla.

Nyppiminen tapahtuu sormin tai apuvälineitä apuna käyttäen. Sopivia apuvälineitä ovat turkista riippuen sormikumit, raspit, pohjavillaharat ja trimmausveitset. Kahden jälkimmäisen kohdalla kannattaa noudatta varovaisuutta näyttelykoirien kohdalla, sillä osaa katkoo turkkia.  

Kaja on vasta vuoden ikäinen cockeri, jonka höttöistä pentukarvaa oli säästelty tätä tapaamista varten. Turkki ei ollut takussa, sillä turkkia oli pesty ja föönattu säännöllisesti.


Kajan nypittävä karva on pigmentiltään vaaleampaa ja rakenteeltaan pehmeämpää.

Kaja nypittynä suurimmaksi osaksi, ennen pesua


Tässä vielä toinen havainnollistava kuva cockerspanielin nyppimättömästä ja nypitystä selkäturkista:
Kunnollinen pesu takaa hyvän trimmausjäljen

 
 

Pesu ja kuivaus kannattaa suorittaa huolellisesti, jotta trimmausjäljestä saadaan hyvä. Cockerspanielin kohdalla erityisesti kannattaa huomioida huulten reunat, korvat ja tassunpohjat. Nämä alueet likaantuvat eniten ja vaativat usein hieman normaalia tuhdimmat pesuaineetkin. Korvat ja tassunpohjat saattavat olla öljyisen tuntuiset, jolloin hyvin pesevä tuote on paras vaihtoehto. Puhdas ja suoraksi föönattu turkki ei takkuunnu helposti.

Koiran pesemiseen liittyvän artikkelisarjan löydät täältä: https://tassutaikuri.fi/blogi/tag/koiran-peseminen/

 

Kone ja saksityöt

 
 

Koiran likaisimmat alueet ovat aina kuono, tassut ja peräpää. Toisilla roduilla karvaa kasvaa näilllä alueilla huomattava määrä. Mitä karvaisempi koira on, sitä kauemmin alue kestää kuivua. Kostea karva ja iho ovat hyvä elatusalusta bakteereille.

Leikattava alueet cockerilla ovat kaulan alapuoli ja alaleuka (huulten reunoja unohtamatta!), korvan yläosa sisä- ja ulkopuolella (ahkerimmat nyppivät nämä) sekä häntä. Tassunpohjakarvat siistitään huolellisesti ja tassut muotoillaan pyöreäksi. Trimmaajana kuulutan hygienian perään ja siistin aina peräaukon ympäryksen sekä urosten pistoolialueen.  Koristekarvat siistitään ja muotoillaan saksin. Muotoiluun käytetetään ohennussaksia.

Tarkempia ohjeita cockerspanielin trimmaukseen löydät Cockerspanielit ry:n kotisivuilta täältä: 

https://www.cockerspanielit.org/index.php/rotuinfo/trimmausohjeAikamoinen muodonmuutos!


Säännöllisyys ennen kaikkea

 
 

Koiran turkki kasvaa pituutta n. sentin kuukaudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että parissa kuukaudessa tassunpohjat, korvat ja muut ovat taas täynnä tuota uusiutuvaa luonnonvaraa – karvaa. Siksi säännöllinen trimmaus on koiran perushoitoa ja ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa. Cokerspanielin trimmaus tulisi tehdä 8-10 viikon välein myös kotikoiralle.

Kiitos päivästä Satu ja ihana Kaja <3


One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap