Trimmaus,  Turkinhoito

Cockerspanielin pentukarvan hoito ja trimmaus

Cockerspanielin pennun turkki kokee ison muodonmuutoksen koiran ensimmäisen elinvuoden aikana. Pikkupennun sileä, suora, lyhyt, lähes huoltovapaa karva muuttuu muutamassa kuukaudessa villavaksi, mattaiseksi pentukarvaksi. Tämä villava karva alkaa irrota murrosiän hormonaalisten muutosten myötä, ja alta löytyy parhaimmillaan silkkinen, suora, säältäsuojaava peitinkarva. Pentukarvan trimmaus ja hoito herättää jossain määrin hämmennystä sekä trimmaajien että pennunomistajien keskuudessa. Tämän postauksen luettuasi osaat hoitaa ja trimmata pentucockeria.

 

 

 

 

 

Cockerspanielin karva kokee huikean muodonmuutoksen lyhyestä suorasta turkista villavaksi karhunpennun turkiksi ja lopulta silkkiseksi aikuisen  cockerin karvaksi. 

 

 

Pikkupennun helppo turkki

 

Luovutusikäisellä pikku cockerilla turkki on melko lyhyt ja suora. Turkki on siis helpoimmillaan. Toisaalta tässä vaiheessa pennun tulee oppia turkinhoitorutiineihin. Siksi helppo pentuturkki tulee pestä ja föönata säännöllisesti. 

Koneella leikattavia alueita – kaulaa ja korvien yläosan sisäpuolta ( ja useimmat leikkaavat myös ulkopuolen koneella) – kannattaa leikata säännöllisesti. Tassunpohjat leikataan tassusaksilla lyhyeksi ja tassu muotoillaan pyöreäksi ja korkeaksi. Intiimialueilta karva pidetään myös lyhyenä. Turkinhoitorutiineihin kuuluu myös turkin harjaaminen ja kampaaminen juuresta latvaan.

 

 

 

 

Pikkupennulla karva on melko lyhyttä ja suoraa. Muista kuitenkin tässä helpossa vaiheessa harjoitella trimmaukseen liittyviä taitoja!

Pentuvillan kasvu kiihtyy

 

Kun pentu kasvaa, kasvaa myös turkki pituutta. Pennulle alkaa muodostua villavaa pentukarvaa. Alussa pentuvillaa on vähän ja se on lyhyttä. Myöhemmin pentukarva kasvaa pituutta ja villan määrä runsastuu. Varsin kiihkeää villan kasvu sekä määrällisesti että pituuden puolesta on n. 4 kuukaudesta eteenpäin.

 

 

 

Pennun kasvaessa villa kasvaa pituutta ja sen määrä runsastuu

Pentuvillaa ei tule missään vaiheessa ajella. Turkki tulee pitää selvänä harjaamalla ja kampaamalla sekä säännöllisesti pesemällä ja föönaamalla. Muista, että cockeri on turkkirotu ja koulutus turkinhoitoproseduuriin tulee tapahtua pentuna.

 

Trimmaustoimet tarkoittavat edelleen kaulan, korvien, tassujen ja pyllyn siistimistä. Haran käytöstä pentuvillaan näkee kahtalaista mielipidettä. Osa cockeri-ihmisistä on sitä mieltä, ettei pentuvillaa tule nyppiä eikä harata ennen kuin karva on niin irti, että se lähtee kerralla (= murrosiässä).

 

 

 

 

Allin pentuvillaa ei ole harattu tai nypitty ennen kuin se on kauttaaltaan kypsää irrotettavaksi. Huomaa, että turkissa ei ole takkuja, koska se on pituudestaan huolimatta pesty ja föönattu säännöllisesti.

Oman kokemukseni mukaan pentuvillaa voi varovasti käydä läpi pohjavillaharalla, joka ei katko karvaa. Käytännössä Andiksen harvempi hara on turvallinen väline, kun sitä käytetään varovasti ja aina karvan kasvusuuntaan. Cockeri on nypittävä rotu, ja nyppimiseenkin pitää harjaantua nuorena, vaikka karvaa ei vielä kovin irtoakaan.

 

 

 

 

Varpu 5kk. Turkkia on käyty varovasti läpi haralla säännöllisesti.

Kun villaa on runsaasti, joutuu tässä vaiheessa sietämään vähän homssuista trimmaustulosta. Varsinkin päälaen suhteen saattaa tehdä mieli tarttua ohennussaksiin. Trimmaajana olen kokenut pennunomistajien olevan tässä suhteessa ymmärtäväisiä. Vältän pentukarvan leikkaamista viimeiseen asti, koska nyppiminen on myöhemmin niin paljon helpompaa.

 

 

 

 

Villavaiheessa ei trimmauksen lopputulos ole ihan niin siisti

Murrosiässä karva vaihtuu

 

Cockerspanielin pentukarva alkaa irrota kunnolla murrosiän hormonaalisten muutosten myötä. Tämä vaihe ajoittuu yleensä 7-11 kuukauden ikään. Tässä vaiheessa villa voi alkaa takkuuntua herkästi. Tämä johtuu siitä, että karvaa irtoaa jonkin verran itsekseen. Se ei kuitenkaan pääse tipahtamaan pois pitkästä turkista, vaan takertuu herkästi vieruskavereihinsa ja karva alkaa takkuuntua.

Tässä vaiheessa kerätään satoa pentuajan harjoittelusta. Koira on murrosikäisenä herkimmillään ja turkki vaikeimmillaan.

Kun villa alkaa irrota, voidaan se turvallisesti nyppiä. Itse otan pohjavillaharalla varovasti karvan kasvusuuntaan kaiken, mikä kiltisti lähtee. Tämän jälkeen on varsinaisen nyppimisen vuoro. Päälaki, selkä, kyljet, rinta, etujalkojen etuosa ja reisi nypitään. Tekniikka on, että iho kiristetään mahdollisimman hyvin, nypittävän karvan päästä otetaan kiinni ja karva vedetään pois. 

 

 

 

 

Kun murrosikä lähestyy, on pentuvilla valmis irrotettavaksi. Liina on vasta reilun 6 kk, mutta alkavat takut kertoivat, että villa alkaa olla kypsää poistettavaksi

 

 

 

Jos pentuvillaa on innostuttu leikkelemään, tämä vaihe voi olla työläs. Nypittävä karva on vaikeampi erottaa ja se voi olla tiukemmassa. Tällaisessa tilanteessa suosittelen, että nyppimistä ei yritetä tehdä kerralla vaan pienissä erissä ja karva kerrallaan.

 

 

 

 

Tässä Alli ensimmäisen kerran nypittynä

Aikuisen cockerspanielin turkki

 

Rodunomainen trimmaus on tarkoituksen mukainen sekä turkin toimivuuden että koiran hyvinvoinnin kannalta. Esimerkiksi korvien yläosan ajelu spanielelilla pitää korvan ilmastoinnin kunnossa, tai alaleuan ja huulten reunojen ajelu ehkäisee huulipoimun tulehduksia.

 

 

Kaja ensimmäisen kerran nypittynä. Aikuisen cockerin turkki on silkkinen ja likaa ja kosteutta hylkivä. Kun kuollut ja hentoinen karva on pois, on turkki myös käytännöllinen.

Turkin hoidon helppouden tai vaikeuden määrittää pitkälle se, onko trimmauksen pohjatyöt – nyppiminen, kuolleen karvan poisto, pesu ja föönaus tehty kunnollisesti. Mitä enemmän kuollutta höttökarvaa esimerkiksi helmoissa on, sen herkemmin tulee takkuja ja ulkoa kantautuvaa likaa, oksia ja muita elementtejä. Perusteellisella pohjatyöllä on vaikutusta turkinhoidon helppouteen tai vaikeuteen jopa enemmän kuin turkin pituudella. 

 

Täältä löydät vinkit ja videon cockerspanielin nyppimiseen:

https://tassutaikuri.fi/blogi/cockerspanielin-nyppiminen-nyppimistekniikka-video/

 

ja pohjavillaharan käyttöön: 

https://www.youtube.com/watch?v=zmmqx4kmmBk&t=4s

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap