Turkinhoito

Apua, tää on ihan takussa

16.02.2019

Näin asiakas saattaa aloittaa puhelun, jos trimmausväli on päässyt venähtämään pitkäksi, kotihoito on syystä tai toisesta kärsinyt, tai pehmeäturkkinen pentu on vain aloittanut takkuiän. Joskus toteamus pääsee omastakin suusta, yleensä silloin kun asiakkaan emäntä on juuri poistunut ovesta, todettuaan ettei oteta tällä kertaa ihan niin lyhyeksi… 

Joskus tilanne vain pääsee tähän pisteeseen, jolloin ajelu on ainoa vaihtoehto.

Joskus tilanne vain pääsee tähän pisteeseen, jolloin ajelu on ainoa vaihtoehto.

Mitä siis tehdään kun takku on päässyt valtautumaan ja turkki jopa huopaantumaan?

1. Asia on hoidettava heti eikä sitten kun ilmat lämpenee

Takku kiristää nahkaa, kokeileppa vaikka päästää omat hiukset muutamaksi viikoksi syrtylleen. Eli ei, emme odota että säät lauhtuvat, jotta koira ei palelisi. Joka ikinen on mieluummin karvaton ja takuton kuin huopalaatan sisällä. Sitäpaitsi takussa koira alkaa haista, koska ei se takkuinen turkki puhdistu, vaikka sitä miten pesisit. Lisäksi shampoo jää takkuun ja katastrofi on ihan oikeasti valmis. Varaa siis aika trimmaajalle, tai kaivele  tarpeeksi voimakas kone esille. 

2. Älä pese sitä takkuineen!

Asia varmasti valkeni jo yllä olevasta, eli: jos takku on iso, siitä ei mene vesi kunnolla läpi, eikä ihokaan sen alla puhdistu. Shampoo jää takkuun ärsyttämää ihoa lisää. Eli: ensin selvitellään / ajellaan karvat pois ja sitten vasta pestään. 

3. Siinä vaiheessa kun tuntuu, etten kehtaa viedä koiraa trimmattavaksi, on oikeasti kiire. 

Uskon että nolottaa kun tilanne on päässyt oikein pahaksi, sillä kaikki tietävät ettei kunnon huopaturkki synny yhdessä eikä kahdessa yössä. Mutta kerran se vaan kirpasee. Trimmaajasi ymmärtää varmasti että joskus vaan näin käy, se on inhimillistä. Hän myös odottaa, että tilanteesta opitaan jotain ja turkkia hoidetaan jatkossa paremmin.  Ja antaa mielellään neuvoja miten tilanteelta vältytään jatkossa. Vaivannäköä se vaatii, tai vähintään sitoutumista siihen, että käyttää koiraa turkin huollossa sopivin välein. Mutta tämä kyllä palkitsee, sillä silloin lemmikkisi voi hyvin ja näyttää myös kauniilta ja hoidetulta. 

Usein takkuun pääsee kainalot tai mahanalus, ja turkki muuten näyttää päällisin puolin siedettävältä. Koiran kannalta tilanne on kuitenkin kivulias, eikä se välttämättä halua enää juosta ja hypätä. Älä siis viivyttele! 

Tässä on myös koiran korvakäytävän karvat takkuuntuneet. Jos korvakäytävän karvankasvu on runsasta, tulee korvakäytävän karvat nyppiä säännöllisesti.

Tässä on myös koiran korvakäytävän karvat takkuuntuneet. Jos korvakäytävän karvankasvu on runsasta, tulee korvakäytävän karvat nyppiä säännöllisesti. 

Jos taas käy niin, että tilanne toistuu, on asia jo kinkkisempi. Kenelläkään ei voi olla sellainen tapa, että koira ajellaan kerran vuoteen ulos huopalaatasta. Silloin koiranomistaja on laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia lemmikkinsä hyvinvoinnista ja aiheuttanut turhaa kipua ja kärsimystä eläimelle. 

4. Onko se pakko ajella kaljuksi?

Näinkään paha tilanne ei harjaantumattomalle välttämättä päällisin puolin näytä niin pahalta. Tätä ei voi selvittää missään olosuhteissa, ajelu on ainoa vaihtoehto.

Näinkään paha tilanne ei harjaantumattomalle välttämättä päällisin puolin näytä niin pahalta. Tätä ei voi selvittää missään olosuhteissa, ajelu on ainoa vaihtoehto.

Jos takku on iso = turkki on huopaantunut,  niin kyllä. Tai jos takkuja on paljon, niin kyllä vaan. Isojen tai lukuisien takkujen selvittely on kohtuutonta koiralle – epämukavaa ja kivuliasta. Se on myös erittäin paljon aikaa vievää työtä. Mutta turkki on uusiutuva luonnonvara, eli kyllä sitä keretään vielä moneen kertaan harjailla ja kampailla.  Harvemmin lopputulos on kaunis, mutta siitä viis. Tärkeintä on hyvinvoiva lemmikki. 

5. Entä jos vaan selvitellään ja harjataan…

Ei maksa vaivaa. Se on neljän päivän päästä uudelleen takussa. Kikkuralle hakeutunut turkki pyrkii samaan asentoon uudelleen. Jos takut ovat pieniä tai niitä on ihan vähän, voidaan ne selvittää, jonka jälkeen koira on pestävä, käytettävä hyvää hoitoainetta ja turkki föönattava kuivaksi ja suoraksi. 

Takuton ja hyvinhoidettu turkki - kun turkki kammataan jakaukselle, pohjalta näkyy terve iho.

Takuton ja hyvinhoidettu turkki – kun turkki kammataan jakaukselle, pohjalta näkyy terve iho. 

Meille Tassutaikuriin on myös takkuturkit tervetulleita. Niiden kanssa tehdään mitä voidaan, koirasi tilanne helpottuu kerralla  ja saat opastusta turkin kotihoitoon sekä sopivan trimmausrytmin suunnitteluun. 

© 2019 metakan.

Luotu Webnodella

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap